Buitenland

„Golfstaten steunen Israël bij aanval op Iran”

JERUZALEM – Arabische officials uit de Perzische Golfregio hebben opnieuw laten doorschemeren, dat zij een Israëlische militaire aanval op nucleaire installaties in Iran zouden ondersteunen.

Buitenlandredactie
23 July 2010 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 11:16
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Foto EPA
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Foto EPA

Dat meldde de website Israël Today donderdag.

Volgens de website verklaarde Yusef Al Otaiba, ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), eerder deze maand dat „een militaire aanval op Iran door wie dan ook een ramp zou zijn, maar dat Iran met een kernwapen een grotere ramp zou zijn.” De ambassadeur zei verder dat een Israëlische aanval op Iran zou leiden tot protestdemonstraties door moslims in de gehele regio, maar dat leiders zoals hij bereid zouden zijn om die te accepteren in ruil voor de opheffing van de Iraanse dreiging.

Het sjiitische Iran is al jaren in conflict met zijn soennitische Arabische buren. Het land heeft nooit opgehouden hegemonie over hen te zoeken, zo menen de buurlanden.

Iran is een land met overwegend Siitische Moslims, terwijl de meeste Arabische staten bewoond zijn door Soennitische Moslims. Het conflict tussen de twee sekten is vaak bloederig is, zoals blijkt uit het regelmatige sektarisch geweld in Irak.

Hoewel weinigen geloven dat Iran daadwerkelijk een kernwapen zou afschieten op een andere Moslimstaat, Siitisch danwel Soennitisch, zou Teheran een enorme invloed kunnen uitoefenen op het regionale religieuze, economische en diplomatieke beleid, enkel door het bezit van dergelijke wapens.

Jeffrey Goldberg, de Midden-Oosten deskundige van The Atlantic Monthly en voorzitter van de bijeenkomst in Aspen, zei voor het Duitse blad Der Spiegel, dat de meeste westerse leiders niet beseffen dat de standpunten van Otaiba worden gedeeld door de meeste Arabische leiders. Met andere woorden, een Israëlische aanval op Iran kan als een haalbare militaire optie in de nucleaire crisis worden beschouwd, omdat het niet zal leiden tot oorlog tussen de Joodse staat en zijn Arabische buren.

Zelfs in Saoedi-Arabië, langdurig een vijand van de “zionistische entiteit”, vertelde een prominente geestelijke aan het Duitse tijdschrift dat hij en anderen erkennen dat “de agenda van Israël zijn grenzen heeft … het is voornamelijk bezig met het veiligstellen van zijn bestaan als natie. Maar de agenda van Iran is mondiaal”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer