Buitenland

België formeert kabinet in alle stilte

BRUSSEL (ANP) – In alle stilte wordt in België hard gewerkt aan een nieuwe regering. Preformateur Elio Di Rupo en verkiezingswinnaar Bart De Wever ontvangen allerlei fractievoorzitters, zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven.

19 July 2010 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 11:13

Volgens sommigen wil Di Rupio woensdag zekerheid hebben over de coalitiedeelnemers. Woensdag is het 21 juli, de nationale feestdag van België.

Di Rupo zou streven naar een regering met het Vlaams-nationalistische N-VA, het christendemocratische CD&V en cdH, het socialistische sp.a en PS evenals het groene Ecolo. Deze partijen regeren ook de deelstaten Vlaanderen en Wallonië. Door de samenloop zou het plots makkelijker worden om België te besturen.

Probleem is nog wel dat het Waalse Ecolo graag de Vlaamse partij Groen in de regering wil trekken, maar anderen vinden dat geen goed idee. Groen zou dan een stokje kunnen steken voor het plan van de anderen om de kerncentrales langer open te houden.

Over de andere plannen van de beoogde nieuwe coalitie is verder weinig bekend. Wel is er volgens sommigen een akkoord over een nieuwe belasting op vermogenswinst. Dat was een van de campagnepunten van het socialistische sp.a en Groen. Invoering van vermogensbelasting wordt vast niet met gejuich ontvangen door de rijke Nederlanders die in Brasschaat en andere Belgische grensplaatsen zijn gaan wonen om de Nederlandse vermogensbelasting te ontvluchten.

Dat de formatie grotendeels achter de schermen plaatsvindt, is vrij uniek. De formatie van de vorige regeringen van premier Yves Leterme verliep grotendeels via de media. Onderhandelaars verschenen toen elke dag voor de camera om elkaar de schuld te geven van allerlei zaken.

In juni won het Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever de parlementsverkiezingen met een monsterscore. De partij is nu de grootste fractie in het Belgische parlement. De Wever wil de Belgische staat afbouwen en meer macht geven aan de deelstaten. Zijn einddoel is om Vlaanderen uit te roepen tot een republiek.

Verkiezingswinnaar De Wever heeft geen ambitie om zelf premier van België te worden. Hij zei al snel deze rol te willen overlaten aan Elio Di Rupo, die dan de eerste Franstalige regeringsleider van de zuiderburen zou worden in ruim dertig jaar. Di Rupo zou ook een van de eerste openlijk homoseksuele premiers van Europa worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer