Buitenland

BP: Oliestroom Golf van Mexico gestopt

NEW ORLEANS (ANP) – Voor het eerst sinds april stroomt er geen olie meer de Golf van Mexico in. Een kap die BP over het olielek had laten plaatsen, lijkt er vooralsnog in te zijn geslaagd de lekkage te dichten. Dat heeft Kent Wells, een van de bestuurders van de Britse oliemaatschappij, donderdag gezegd.

15 July 2010 21:52Gewijzigd op 14 November 2020 11:12
Foto EPA
Foto EPA

BP begon donderdag aan de test van de nieuwe kap. „Het is goed om te zien dat er geen olie de Golf in stroomt”, zei Wells, die waarschuwde dat de test pas is begonnen.

Een onderwaterrobot had de koepel maandag over het lek op circa 1500 meter diepte geplaatst. De kleppen van de koepel werden geleidelijk gesloten. De komende uren moet blijken of het lek definitief is gedicht. Als uit metingen blijkt dat de oliedruk daalt, lekt de olie waarschijnlijk via een ander gat weg.

In april verwoestte een explosie het door BP geëxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in. De ene na de andere poging om de vervuiling te stoppen mislukte. Het lek zorgde voor een van de grootste olierampen aller tijden.

Het olielek heeft BP al vele miljarden dollars gekost. De rekening loopt waarschijnlijk nog verder op. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat BP geld gaat afdragen voor de olie en het gas die zijn opgevangen uit het lek. Als wordt vastgesteld dat de explosie van de Deepwater Horizon te wijten is aan nalatigheid van BP, zou het bedrijf zelfs royalties moeten betalen over verloren gegane olie en gas.

Een wetsvoorstel in de VS dreigt BP bovendien voor zeven jaar uit te sluiten van oliewinning in Amerikaanse wateren. De maatschappij wordt niet bij naam genoemd, maar de regel zou gelden voor alle bedrijven die in de laatste zeven jaar tien of meer werknemers hebben verloren bij werkzaamheden op platformen, productiefaciliteiten of raffinaderijen. Daar valt BP onder. Het bedrijf heeft schuld bekend voor de explosie op een raffinaderij in Texas in 2005, waarbij vijftien mensen omkwamen. De oorzaak van de explosie van de Deepwater Horizon, waardoor elf mensen stierven, wordt nog onderzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer