Libanon blijft bezoekers fascineren
BEIROET – Libanon, de ”parel en het Zwitserland van het Midden-Oosten”, blijkt de gave te bezitten om iedere keer weer opnieuw uit zijn as te herrijzen en zijn bezoekers te fascineren.
Nauwelijks twee jaren geleden beheersten gewapende milities het straatbeeld in Beiroet en ging het internationale vliegveld van de hoofdstad gedwongen dicht. De strijdende partijen sloten onder zware Arabische druk een verdrag in Qatar en sindsdien heeft er in Libanon een economische opbloei plaats die in een wereld die zucht onder het juk van een economische en financiële crisis des te opvallender is. Buitenlandse investeerders stromen toe en Beiroet lijkt veranderd te zijn in één grote bouwput. Enorme hijskranen, die nieuwe bedrijven en hotels bouwen, bepalen de skyline van Beiroet.
Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de economische groei in Libanon dit jaar 8 procent zal bedragen. De inventieve Libanezen weten zelfs ’s avonds de hijskranen een bestemming te geven. Tegen 250 dollar per persoon kunnen toeristen zich 50 meter de hoogte in laten heffen, om op deze hoogte te dineren onder het genot van een prachtig uitzicht over een sfeervol verlicht Beiroet.
De eerste voortekenen lijken erop te wijzen dat een recordaantal buitenlandse toeristen deze zomer Libanon zal bezoeken. Fadi Abbud, de Libanese minister van Toerisme, kondigde vorige week opgetogen aan dat er ten minste 2,2 miljoen toeristen worden verwacht, wat vergeleken met vorig jaar een stijging van 25 procent betekent. Het toerisme in Libanon is goed voor zo’n 25 procent van het bnp.
Cijfers wijzen uit dat 40 procent van de toeristen afkomstig is uit Arabische landen en 40 procent uit Europa. De Arabische toeristen zijn met name afkomstig uit de golfstaten. Zij zien Libanon als een lustoord waar alles mogelijk is wat thuis verboden is. Sinds mei 2010 is er een nieuwe attractie toegevoegd aan de lange lijst van evenementen die Libanon zijn buitenlandse gasten te bieden heeft. De nieuwe attractie bevindt zich in de door Hezbollah gecontroleerde regio’s ten zuiden van Beiroet en wordt door sommige grappenmakers wel ”Hezbollah Disneyland” of ”Hezbollahland” genoemd.
Afgelopen mei was het tien jaar geleden dat de Israëlische troepen zich terugtrokken uit Libanon. Hezbollah besloot in Mleeta, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Beiroet gelegen, een ‘verzetsmuseum’ te openen. Tijdens de officiële opening in mei, die werd bijgewoond door een groot aantal politici van verschillende achtergronden, sprak de leider van Hezbollah, Nasrallah, zijn gasten toe via een enorm scherm. Hij noemde het nieuwe museum provocerend een Holocaustmuseum waar Hezbollah haar martelaren gedenkt. Hezbollah promoot Mleeta sindsdien onder de titel ”jihadtoerisme” – en niet zonder succes. Sinds het museum zijn deuren opende wisten reeds zo’n 150.000 bezoekers de weg naar ”Hezbollah Disneyland” te vinden.
Het museum zelf is slechts een onderdeel van het attractiepark. In het park bevindt zich namelijk ”de put”, die een ware trekpleister is gebleken. Deze put is gevuld met helmen, laarzen en clusterbommen die de Israëliërs na hun vertrek hebben achtergelaten. Wie van plan is deze zomer Mleeta te bezoeken, moet vooral de ”tuin der raketten” niet vergeten aan te doen. Hier kan men katjoesjaraketten bewonderen, waarvan Hezbollah er in de Libanonoorlog van 2006 duizenden op Israëlisch grondgebied deed neerregenen.