Hulpverleners weg uit Noord-Afghanistan
Hulporganisaties hebben zich teruggetrokken uit het noorden van Afghanistan omdat het personeel te veel gevaar loopt door gevechten tussen rivaliserende krijgsheren. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag bekendgemaakt.
De afgelopen week zijn in de provincie Faryab zeker dertien mensen gedood in de strijd tussen milities van enerzijds de etnisch Oezbeekse krijgsheer Adbul Rashid Dostum en anderzijds de Tadzjiek Atta Mohammed. Hulporganisaties hebben hun kantoren in de stad Mainama moeten sluiten omdat die zich in de vuurlinie bevonden, zei VN-woordvoerder Almeida e Silva. Hij specificeerde niet om welke organisaties het gaat en of het een tijdelijke maatregel betreft.
Rivaliserende krijgsheren maken Afghanistan onveilig sinds de val van het Taliban-bewind in 2001. President Hamid Karzai is er vooralsnog niet in geslaagd om buiten de hoofdstad Kabul greep te krijgen op het land. In Kabul zijn 5000 leden van een internationale vredesmacht, ISAF, gestationeerd, waarover momenteel Nederland en Duitsland tezamen het bevel voeren. Japan zei donderdag 3 miljoen dollar te doneren aan Afghanistan, waarmee onder andere het politieapparaat in de hoofdstad versterkt kan worden.
Behalve ISAF bevindt zich in Afghanistan een coalitiestrijdmacht van 11.500 militairen die jacht maken op leden van al-Qaida of de Taliban en verzet tegen Karzai’s bestuur bestrijden. Generaal Tommy Franks, die het bevel voert over de oorlog in Irak, zou vrijdag een bezoek brengen aan de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Op het hoofdkwartier van de Amerikanen in Afghanistan, de luchtmachtbasis bij Bagram, zou hij de militairen toespreken, maakte het Amerikaanse leger donderdag bekend.
Een Amerikaanse legerbasis ten zuiden van Kabul is donderdag bestookt met granaten. Twee projectielen kwamen in de basis bij Orgun tot ontploffing, maar maakten geen gewonden. De Amerikaanse bases worden regelmatig aangevallen. De aanvallen zijn veelal kleinschalig en er vallen zelden gewonden bij.
In de omgeving van Orgun werd deze week hevig gevochten tussen Taliban-strijders en het Afghaanse leger. Daarbij zijn volgens het leger meerdere Taliban omgekomen, onder wie een oud-minister. Het nationale leger van Afghanistan bestaat uit ongeveer 3.000 soldaten, die worden getraind door Franse en Amerikaanse militairen. De Afghaanse regering streeft een leger van 70.000 soldaten na.