Europese ambtenaren staken om pensioen
Een groot deel van de 20.000 ambtenaren van de Europese Commissie gaat vrijdag in staking uit protest tegen een mogelijke versobering van hun pensioen.
Momenteel hebben de functionarissen na 35 dienstjaren recht op volledig pensioen. Sommige EU-landen, waaronder Nederland, willen die termijn optrekken naar 40 jaar.
Door de stakingsactie komt een groot deel van de Brusselse Europawijk vrijdag stil te liggen. Ook het hoofdkwartier van de Europese Commissie zal zo goed als volledig sluiten.
Hoewel het nog niet om een officieel voorstel gaat, hebben de Brusselse vakbonden opgeroepen tot een waarschuwingsstaking. Europees commissaris Kinnock (interne hervormingen) vindt het te vroeg voor acties, aldus zijn woordvoerder donderdag. Het plan voor versobering gaat hem wel te ver.
De zegsman stelt dat de gemiddelde EU-ambtenaar op zijn 63ste met pensioen gaat, veel later dan ambtenaren in de meeste EU-landen. Snijden in de pensioenen vindt Kinnock dan ook niet nodig. Wel wil hij studeren op de houdbaarheid van het systeem en op basis daarvan zo nodig maatregelen nemen.
Die hoge pensioenleeftijd laat zich eenvoudig verklaren, zeggen bronnen in Brussel. De meeste EU-ambtenaren blijven niet tot hun pensioen in de Brusselse burelen hangen, maar gaan terug naar hun eigen land of ze worden lobbyist.
Kinnock wil dat de totale beloning van zijn ambtenaren niet daalt als gevolg van eventuele wijzigingen.
De EU-salarissen zijn naar Nederlandse maatstaven hoog. Iemand die net van de universiteit komt en geen enkele werkervaring heeft, krijgt meteen meer dan 4.000 euro bruto per maand. Daarover hoeft de ambtenaar bijna geen belasting betalen.