Buitenland

Verburg tegen verplichte herkomst op melkpak

BRUSSEL (ANP) – Een EU-idee dat elk pak melk verplicht het herkomstland moet gaan vermelden, stuit op weerstand bij minister Gerda Verburg (Landbouw).

12 July 2010 14:49Gewijzigd op 14 November 2020 11:10
Foto ANP
Foto ANP

Nederland is nu een van de grootste melkexporterende landen van de EU. Door de aanduiding kiezen buitenlandse consumenten wellicht liever voor melk uit eigen land.

„We moeten oppassen dat we onder het mom van duidelijkheid niet een soort thuisdenken stimuleren om de eigen markt af te schermen”, zei Verburg maandag na EU-beraad van ministers van Landbouw in Brussel.

EU-commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) komt desalniettemin dit najaar met een voorstel. Onder meer Oostenrijk toonde zich al groot voorstander.

„We willen het voorstel bezien, maar we vragen ons sterk af waarom de Europese overheid dit zou moeten verplichten. Bedrijven kunnen toch ook zelf bepalen of ze het herkomstland vermelden? Zo gaat het nu ook”, aldus Verburg.

De herkomstetikettering is een van de ideeën van een werkgroep die oplossingen moest verzinnen voor de lage melkprijs vorig jaar. Melkveehouders kregen vorig jaar 20 … 22 cent per liter melk. Inmiddels is dat gestegen naar 32 cent en is er een opwaartse trend. „Ik heb vorig jaar al gezegd dat de vooruitzichten op middellange en lange termijn gunstig waren. Dat was voor sommigen toen wat moeilijk te geloven”, zei Verburg, die erkende dat ook Brusselse maatregelen zoals opslag van boter en melkpoeder de prijs hebben opgevoerd.

Verburg meldde haar collega-ministers daarom dat ze ook aan de andere aanbevelingen van de werkgroep weinig behoefte had. Het idee dat boeren bepaalde langetermijncontracten moeten kunnen afsluiten voor hun melkverkoop, zou volgens haar in Nederland niet verplicht moeten worden. Hier zit 80 procent van de melkveehouders bij een coöperatie, waarvan ze zelf aandeelhouder zijn”.

Buiten bij het EU-beraad in Brussel betoogden luid toeterende boeren van onder meer de Dutch Dairymen Board. De boeren eisen krachtiger maatregelen voor een hogere melkprijs in Europa. Minister Verburg deed de actiegroep af als een „groep die klein is en klein zal blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer