Miljoenenproject helpt dieren de weg over
HEERDE – Op de Veluwe worden de komende twee jaar zes grote ecoducten gebouwd. Samen met drie nieuwe ecoducten op de Utrechtse en Sallandse Heuvelrug moeten barrières voor de dieren op de Veluwe worden weggenomen. Vandaag had in Heerde de openingshandeling van het miljoenenproject plaats.
Op de A50 bij Heerde is het bos aan beide kanten van de snelweg goed zichtbaar. Automobilisten maken dankbaar gebruik van de transportas, maar de snelweg is al jaren een onneembare barrière voor dieren op zoek naar voedsel aan de overkant. Het natuurgebied Veluwe, met een grootte van zo’n 10.000 hectare, is voor de dieren in feite versnipperd in kleine eilandjes. „Zonder snelwegen waren al die natuurgebiedjes met elkaar verbonden”, zegt Paul Hoogerwerf, namens Rijkswaterstaat, ProRail en de provincie Gelderland de omgevingsmanager bij de bouw van de negen ecoducten. „Door de bouw van deze ecoducten hopen we een fractie te herstellen van de situatie van voor de komst van deze wegen.”
Bij de aanleg van de A50 eind jaren 80 van de vorige eeuw werd al aandacht besteed aan het doorsnijden van het natuurgebied met een voor de fauna schier onneembare hindernis. Aan de zuidzijde van de Veluwe werden de eerste ecoducten aangelegd.
De nieuwe betonnen bruggen over de snelwegen worden bekleed met een laag zand van een halve meter dik. Aan weerszijden worden 2 meter hoge schermen bekleed met groen. „Het geluid wordt gedempt en als je er overheen zou lopen, heb je amper het idee dat er een snelweg onderdoor ligt”, aldus Hoogerwerf.
De passages maken het voor onder meer herten en zwijnen mogelijk om de vaak met rasters omheinde snelwegen te passeren. De ecoducten Woeste Hoeve en Terlet zijn na de aanleg uitvoerig onder de loep gehouden om te kijken of de dieren ze gebruiken. Het wildviaduct Terlet blijkt in 2002 te zijn gebruikt door 1411 passerende edelherten, 1142 wilde zwijnen, 440 reeën en 912 damherten.
Vaak blijkt al bij de aanleg van een ecoduct dat dieren nieuwsgierig zijn, zegt Hoogerwerf. „Met name herten komen nogal eens een kijkje nemen.” Vlak na de bouw wordt een ecoduct onder meer met webcams in de gaten gehouden. Na twee jaar moet de beplanting op het bouwwerk volgroeid zijn en zullen vele diersoorten er gebruik van moeten maken.
Zo is het nieuwe ecoduct Het Tolhuis, dat de Oldebroekse en Wezepse Heide met het Zwolse Bos moet verbinden, bij Heerde bedoeld voor onder meer edelherten, dassen, eekhoorns, hagedissen en zelfs vleermuizen en vlinders. Vliegen die laatste soorten niet gewoon over de snelweg heen? „Voor vleermuizen is de passage een voedselroute langs bomen waar zich insecten ophouden. Ook vlinders bewegen zich blijkbaar liever over groen dan over asfalt.”
Opvallend is dat de negen ecoducten nagenoeg tegelijkertijd worden aangelegd. Doel hiervan is onder meer kostenbesparing. Het werk aan de ecoducten in Nijverdal (Sallandse Heuvelrug) en Heerde is al begonnen. Beide bouwwerken moeten in 2011 klaar zijn. Verder komen er natuurpassages in onder meer de gemeenten Ede, Apeldoorn en Nunspeet. In 2012 moeten alle negen ecoducten klaar zijn.