Evangelische school start in Rotterdam
De evangelische middelbare school in Rotterdam kan per 1 augustus van start. De gemeente heeft alsnog een gebouw toegewezen, zodat het kort geding waarmee de stichting Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs (EBVO) dreigde, kan worden afgeblazen.
De start van de school moest vorig jaar worden uitgesteld vanwege het ontbreken van een onderkomen. De aangeboden locaties waren volgens het schoolbestuur niet geschikt. Dit cursusjaar bleven aanbiedingen uit. Daarom kondigde de vereniging begin maart aan een kort geding tegen de gemeente voor te bereiden. Vanwege de inschrijving van leerlingen en de benoeming van personeel zei het bestuur niet langer te kunnen wachten.
Het stadsbestuur heeft nu een gedeelte van een kantoorpand in de wijk Feijenoord beschikbaar gesteld. „Een ideale locatie, heel dicht bij het NS-station. We zijn hier erg blij mee”, zegt rector drs. A. van der Ven. Na het vertrek van de huidige gebruiker in juli worden de begane grond en de tweede verdieping omgebouwd tot school. De eerste verdieping is reeds in gebruik als nevenvestiging van een basisschool, die echter op termijn vertrekt. De evangelische school krijgt de eerste verdieping dan onder meer beschikbaar voor het natuur- en scheikundeonderwijs. Van der Ven verwacht in het gebouw drie jaar vooruit te kunnen.
De Rotterdamse school wordt na De Passie in Utrecht de tweede school van de EBVO. De vereniging wil ook in Wierden, Amsterdam en Haarlem scholen vestigen. „De aanvraag voor Amsterdam is inmiddels ingediend en gemeente en provincie hebben positief gereageerd”, zegt Van der Ven. In Haarlem zorgde een tegenvallende prognose van het leerlingenaantal voor enig uitstel.
De minister van Onderwijs kondigde vorige week aan een hoorzitting te zullen houden waar de gemeente Wierden haar bezwaren tegen de komst van een evangelische school mag toelichten. Morgen overlegt het schoolbestuur met de CDA-Tweede-Kamerfractie over de vertragingen die door dergelijke procedures ontstaan. „Een gevolg van de decentralisatie van de onderwijshuisvesting in 1997. Die werkt heel belemmerend”, stelt Van der Ven.