Binnenland

Barendrecht wil jeugd droogleggen

Een totaal alcoholverbod in de openbare ruimte. Met deze drastische maatregel hopen B en W van Barendrecht te voorkomen dat hangjongeren na drankmisbruik nog langer overlast veroorzaken. Deskundigen vinden het verbod te ver gaan.

Van onze correspondent
9 April 2003 08:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Veel jongeren in Barendrecht gaan na de nodige biertjes en breezers door het lint. Omwonenden van parken en schoolpleinen moeten het dan ontgelden. Al tijden klagen die over geluidsoverlast door crossende scooters en harde muziek. Bierblikjes en flesjes blijven achter.

Voor een integraal alcoholverbod is een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nodig. De gemeenteraad neemt daarover binnenkort een beslissing.

„Een draconische maatregel”, stelt beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid T. J. van der Reijt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). „Dit grijpt diep in het recht van de persoonlijke levenssfeer.”

Volgens haar gaan de gemeentelijke plannen veel te ver. „De maatregel is onevenredig en waarschijnlijk juridisch onzuiver. In de toelichting van de APV staat dat een alcoholverbod niet bedoeld is voor de hele gemeente. Maar de VNG is niet bevoegd Barendrecht op de vingers te tikken.”

De gemeente wees eerder een aantal non-alcohollocaties aan. Probleem is dat jongeren door de mazen van de wet kruipen. Zo staat bij een van de schoolpleinen een waarschuwingsbord, maar zodra de politie arriveert terwijl de jongelui daar drank gebruiken, wandelen ze gewoon een paar meter verder.

Door dit zogenoemde waterbedeffect heeft het verbod geen effect. Bovendien kennen volgens burgemeester M. Th. van de Wouw enkel de wijkagenten de non-alcohollocaties, waardoor ook de directe hulpverlening na klachten niet kan optreden. „Met een integraal alcoholverbod zou de politie beter kunnen handhaven”, benadrukt hij.

Het college stelt dat horecagelegenheden of terrassen niet de dupe hoeven te worden van de maatregel. Evenmin worden burgers op de bon geslingerd die een biertje nuttigen op een bankje in het park.

Van der Reijt ziet juist hierin een groot juridisch struikelblok. „Waarom die brave meneer niet verbaliseren en jongeren wel? Als blijkt dat de gemeente de regels voor 90 procent niet wil handhaven, is dit plan een vreemde zaak. Als je regels opstelt, moet je die kunnen handhaven.”

Na de gemeente Rozenburg zou Barendrecht de tweede gemeente in Nederland zijn met een dergelijk verbod. Rotterdam overweegt eenzelfde maatregel te nemen.

Mocht Barendrecht het verbod daadwerkelijk doorvoeren, dan staat de gemeente volgens Van der Reijt bij een eventuele juridische procedure zwak. „Het is een lastige kwestie. Doordat hierin nog geen procedures werden gevoerd, is er geen jurisprudentie beschikbaar. Maar naar onze inschatting begeeft Barendrecht zich juridisch op glad ijs.”

„Dit gaat te ver”, meent ook hoogleraar bestuursstrafrecht L. Rogier van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat met name de politie voorstander van de maatregel is, zint hem niet. „De politie wil altijd meer bevoegdheden, maar dat is nog geen reden hun die te geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer