Buitenland

Vijfhonderd incidenten na aanslagen in VS

De Nederlandse politie heeft na 11 september bijna 500 incidenten geregistreerd die mogelijk in relatie tot de aanslagen in de Verenigde Staten stonden. Er waren onder meer 298 bommeldingen en negentien dreigbrieven.

Van onze binnenlandredactie
24 December 2001 12:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het korps stelde het speciale overzicht op 5 december samen voor het Nationaal Coördinatiecentrum voor de Binnenlandse Veiligheid. De politie is de afgelopen maanden terughoudend geweest in de berichtgeving over de incidenten om gevoelens van angst en haat niet aan te wakkeren.

„De hype die we na 11 september ook in Nederland zagen, dat groepen zouden gaan polariseren, dat ze tegenover elkaar zouden komen te staan, bleef uit”, zei minister Van Boxtel zaterdagavond in het RTL Nieuws. „Als je nu de cijfers bekijkt, valt het gelukkig allemaal heel erg mee.”

Vooral in oktober was er een plotselinge stijging van het aantal incidenten, dat duidelijk verband hield met 11 september. De KLPD wijst op de vele poederbrieven die werden verzonden. Na de bommeldingen in tunnels in Amsterdam en Rotterdam eind september is nog veertien keer gedreigd een tunnel of brug op te blazen. Eind oktober nam het aantal incidenten sterk af.

Draaiboeken
De politie noemt van de 485 incidenten achttien brandstichtingen opvallend. Acht keer was een moskee het doelwit. Verder ging het onder meer om twee tankstations, een woning en drie kerken. In Nijmegen werd brand gesticht in een islamitische school. De brandstichtingen in een tankstation en een woning waren duidelijk racistisch van aard, stelt de politie. Zij benadrukt dat niet alle brandstichtingen in relatie zijn te brengen met de gebeurtenissen van 11 september.

De politie is sinds die datum extra alert op terreurdaden. Er werden draaiboeken gemaakt voor het geval er op diverse plaatsen tegelijk ernstige ordeverstoringen zouden uitbreken, bijvoorbeeld heftige botsingen tussen bevolkingsgroepen. Bij omvangrijke onlusten is hoofdcommissaris B. Visser uit Kennemerland de landelijke commandant die prioriteiten stelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer