Buitenland

'Roodhemden’ bijeen voor crematie generaal

BANGKOK (ANP/AFP) – Duizenden Thaise ‘roodhemden’ hebben zich dinsdag in Bangkok verzameld voor de crematie van hun militaire leider. Die werd in mei doodgeschoten tijdens de protesten in de Thaise hoofdstad. Het is de grootste bijeenkomst van de antiregeringsdemonstranten sinds het leger de oppositie vorige maand neersloeg.

22 June 2010 13:26Gewijzigd op 14 November 2020 10:58
'Roodhemden' bij de crematie. Foto EPA
'Roodhemden' bij de crematie. Foto EPA

Ongeveer achthonderd man veiligheidspersoneel is ingezet voor de crematie van generaal Khattiya Sawasdipol (58), die in zijn hoofd werd geschoten tijdens een interview. Het is nog steeds onduidelijk wie de militaire leider van de roodhemden doodschoot. Volgens zijn aanhangers was het een sluipschutter, maar het leger ontkent betrokkenheid.

Duizenden rouwende mensen zijn samengekomen bij een tempel in het hart van Bangkoks regeringsdistrict. Sommigen dragen een T-shirt met een afbeelding van de generaal, onder zijn aanhangers bekend als de Rode Commandant. De politie verwacht ongeveer 10.000 roodhemden voor de avondceremonie, maar hoopt dat de gebeurtenis vreedzaam verloopt.

De meeste leiders van de roodhemden zitten in de gevangenis of worden gezocht voor terrorisme voor hun rol in de twee maanden durende protesten, die het leger op 19 mei met geweld beëindigde. Negentien mensen kwamen daarbij om het leven en bijna tweeduizend personen raakten gewond.

Afgelopen maand is redelijk rustig verlopen. De noodsituatie is echter nog van kracht in Bangkok, waardoor openbare bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden zijn. De politie doet dinsdag echter niets om de crematiebijeenkomst tegen te houden.

De generaal krijgt een koninklijk afscheid vanwege zijn hoge rang in het leger, ondanks het feit dat hij in januari was geschorst toen een commissie hem schuldig bevond aan militaire misdaden. Hij had de woede van de autoriteiten over zich afgeroepen door de gevluchte ex-premier Thaksin Shinawatra te steunen. Ook werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij tientallen onopgeloste granaatinslagen in Bangkok, wat hij zelf ontkende.

De antiregeringsdemonstranten eisten onmiddellijk aftreden van de regering en nieuwe verkiezingen. Volgens hen is de huidige regering niet rechtmatig aan de macht gekomen. Vervroegde verkiezingen zijn echter van de baan. Premier Abhisit Vejjajiva vindt dat de situatie in zijn land weer helemaal vreedzaam moet zijn, voordat een stembusgang kan worden georganiseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer