Akkoord over Somalië gesloten
De overgangsregering in Somalië en gewapende groepen die zich niet onderwierpen aan het overgangsbewind hebben een akkoord over ontwapening en de verdeling van de macht gesloten.
Het akkoord is vandaag in de Keniaanse plaats Nakuru ondertekend in aanwezigheid van Daniel arap Moi, de president van Kenia. De voorlopige regering in Somalië, dat sinds 1991 vrijwel geheel in staat van anarchie verkeert, zou met de uitvoering van het akkoord daadwerkelijk het centrale gezag in Somalië worden. De uitvoering zou binnen een maand moeten beginnen.
Onderdeel van het akkoord is een nieuwe samenstelling van de overgangsregering of een regering van nationale eenheid waarin zo veel mogelijk groepen zijn opgenomen. Stamhoofden of bendeleiders die zich nog niet hebben gemeld voor het ’vredesproces’ moeten dit alsnog doen, stellen de ondertekenaars van het akkoord.
Somalië is een etnisch homogeen land waar evenwel talrijke clans en bendes geen centraal gezag meer hebben erkend sinds de val van dictator Siad Barre tien jaar geleden. Alleen in het noordelijke Somaliland functioneert een regering, die zich heeft afgescheiden van de rest van het land. Die wordt internationaal niet erkend.
De huidige regering werd in augustus 2000 gekozen op een bijeenkomst van clanleiders in Djibouti. Premier Abdelkassim Salat Hassan heeft feitelijk alleen macht in een deel van de hoofdstad Mogadishu en omgeving.
Het ontbreken van regeringsmacht biedt tal van criminele bendes en mogelijk ook groepen met terroristische motieven de gelegenheid vrijwel ongestoord te opereren. De VS houden samen met bondgenoten zoals Ethiopië en Duitsland het land scherp in de gaten. Washington ziet Somalië als mogelijke uitwijkplaats voor de gezochte terrorist Osama bin Laden. Bin Laden zou achter een reeks aanslagen op Amerikaanse doelen zitten, zoals de aanslagen van 11 september.
De VS hebben in november de tegoeden van een Somalische bankinstelling, al-Barakaat, bevroren omdat die zaken zou doen met de strijdgroep rond Osama bin Laden, al-Qaida. Deze maatregel is volgens waarnemers een zware klap voor de Somalische samenleving, die drijvende wordt gehouden met overmakingen van geld door Somaliërs in het buitenland.