Iedereen in België zegt eruit te willen komen
BRUSSEL (ANP) – De Belgische informateur Bart De Wever is maandag begonnen aan zijn opdracht. Binnen een week of drie wil de voorzitter van de Vlaams-nationalistische N-VA een politiek akkoord rond hebben dat de basis moet vormen voor een nieuw kabinet.
Ondanks de grote politieke meningsverschillen lijken de vooruitzichten gunstig. Vrijwel alle partijen zeggen een snel resultaat te willen en tonen zich bereid concessies te doen.
Nadat eerst de Vlaamse christendemocraten en de Franstalige socialisten positieve signalen hadden afgegeven, verklaarde maandag Senaatsvoorzitter Armand De Decker, lid van de Franstalige liberalen, dat ook zijn partij wil meewerken aan een staatshervorming. Die is nodig om het door taalconflicten verscheurde België beter bestuurbaar te maken.
De Decker voegde eraan toe dat de FDF, een nauw aan de liberale MR gelieerd partijtje van fanatieke Franstaligen, daarbij geen struikelblok zal vormen. De Senaatsvoorzitter bedierf de vreugde enigszins met zijn opmerking dat het aantal parlementszetels van de FDF niet veel voorstelt. Het kwam hem meteen op een politiek relletje te staan.
Het optreden van De Wever, wiens partij streeft naar zo veel mogelijk onafhankelijkheid voor Vlaanderen, krijgt tot dusver een opmerkelijk goed onthaal bij de Franstaligen. Met voorzitter Elio Di Rupo van de PS (Franstalige socialisten) is hij volgens Belgische media tijdens voorbereidende gesprekken al dikke maatjes geworden. Ook De Decker had na zijn onderhoud met de informateur maandagochtend niets dan lof over diens openheid en „grote intellectuele eerlijkheid”. Tot voor kort werd De Wever in Wallonië en het grotendeels Franstalige Brussel nog als de „baarlijke duivel” afgeschilderd.
Een nieuw Belgisch kabinet zal in elk geval moeten bestaan uit de N-VA en de PS, de twee overtuigende winnaars van de parlementsverkiezingen van 13 juni. Daarnaast zullen de christendemocraten aan beide zijden van de taalgrens, de Vlaamse socialisten en vermoedelijk dus ook de liberale MR aanschuiven. Wellicht doen ook de groenen mee. Een ruime meerderheid in het parlement is nodig om een staatshervorming (inclusief de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde) mogelijk te maken.
Beoogd premier is PS-voorzitter Di Rupo. De Wever heeft voor deze post zelf geen belangstelling. Di Rupo zou de eerste Franstalige premier van zijn land worden sinds de jaren zeventig. Doordat de Nederlandstaligen de meerderheid vormen in België, is de functie van regeringsleider meestal voor een Vlaming weggelegd.
Een minpuntje voor ervaren rot Di Rupo is dat hij, zoals veel Franstalige politici, slechts gebrekkig Nederlands spreekt. Gehoorproblemen zouden hem beletten die taal goed onder de knie te krijgen, meldde de krant De Standaard maandag.
Hoewel De Wever zegt haast te willen maken, is daarvan vooralsnog niet veel van te merken. De komende dagen zijn vooral gevuld met gesprekken met de sociale partners. Pas volgende week zouden de partijleiders bij hem op bezoek komen.