Dino’s verdronken door vloedgolven
CALGARY – In het noorden van Alberta is het grootste dinosauriërkerkhof ter wereld ontdekt, vermoeden Canadese wetenschappers. De vondst maakt duidelijk dat de vele dinosauriërs zijn verdronken in de vruchtbare laagvlakte tijdens grote vloedgolven.
Dat berichtte de Canadese krant The Vancouver Sun vrijdag.
Bij de buurtschap Hilda troffen onderzoekers in 1990 een 2,3 vierkante kilometer grote begraafplaats aan met duizenden beenderen van de gehoornde centrosaurus, aldus David Eberth, een senior onderzoeker van het Royal Tyrrell Museum in Drumheller in Alberta. Deze maand hopen de wetenschappers met de eerste onderzoeksresultaten naar buiten te komen.
De centrosaurus was een eenhoornige dinosauriër die leek op een triceratops, die over drie hoornen beschikte. Hij had een plat koppantser en was ongeveer zo groot als een koe.
Eberth was niet verrast door de grootte van de vindplaats bij Hilda. De hele provincie Alberta is bekend vanwege de grote hoeveelheid prachtig bewaard gebleven fossielen van dinosaurussen, die er gevonden zijn.
Het Hildaknekelveld heeft de overblijfselen van duizenden dieren, die gelijktijdig zijn doodgegaan, bijzonder goed bewaard. Op basis van de ontdekkingen in de Canadese provincie Alberta hebben wetenschappers theorieën opgesteld over het snelle doodgaan van de grote hoeveelheden dinosauriërs. Volgens hen was Alberta 76 miljoen jaar geleden een weelderige, tropische kustgebied. Het Hildaknekelveld levert voldoende bewijs dat de regio periodiek onderworpen was aan catastrofale tropische stormen, waarin duizenden grote dieren zijn verdronken.
Uit geologische gegevens blijkt dat de orkanen vloedgolven van 4 tot 5 meter op het gebied deponeerden. Terwijl de vloedwateren stegen, zou er voor de centrosaurus in het vlakke, monotone landschap geen ontkomen aan zijn geweest.
„Ze zouden van vermoeidheid snel verdronken zijn”, verwacht Eberth. „Hun overblijfselen lagen na de vloed opgestapeld, kant-en-klaar voor roofdieren, die de ‘zondvloed’ wel overleefd hadden.”