Obama: Olielek toont behoefte aan schone energie
WASHINGTON (ANP) – Het olielek in de Golf van Mexico laat de behoefte aan schone energie zien. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd in een toespraak op televisie over de olievervuiling. Hij riep iedereen op zijn steentje bij te dragen aan een toekomst met schonere energie.
De president beloofde vanuit de Oval Office in het Witte Huis, dat hij de olieramp met alle middelen die er zijn zal aanpakken en dat olieconcern BP voor de kosten en veroorzaakte schade opdraait. Hij zei alles op alles te zetten om de komende dagen en weken 90 procent van de lekkende oliebron op te kunnen vangen. Ondertussen slaat BP een ontlastende bron zodat in augustus het lek gedicht zou moeten zijn.
Hij vergeleek de olieramp met een epidemie, „een die we maanden en zelfs jarenlang zullen moeten bestrijden.”
Ongeveer 30.000 mensen in vier staten zijn bezig de olie op te ruimen. Obama wil 17.000 extra mensen van de Nationale Garde inzetten. Daarnaast helpen duizenden schepen op het water met het opruimen van de smurrie. „Maar helaas, hoe effectief onze aanpak ook is er komt nog meer olie aan en er zal meer schade worden aangericht voordat we winst boeken”, aldus Obama.
Daarom wil hij de mensen in de getroffen kustgebieden steunen. Hij hoopt woensdag met BP-topbestuurder Carl-Henric Svanberg een akkoord over een fonds te bereiken om alle getroffenen schadeloos te stellen. Dit fonds moet echter door een onafhankelijke, derde partij beheerd worden.
Op de lange termijn moeten andere maatregelen er voor zorgen, dat een dergelijke ramp zich niet meer voordoet. Oliebedrijven mogen vooralsnog zes maanden lang niet op zee naar olie boren. Ook wordt de corruptie op het Minerals Management Service, een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat over de Amerikaanse bodemschatten waakt, aangepakt.
Het bureau werd het laatste decennium het „symbool van een falend beleid” door olieconcerns onder meer zelf veiligheidscontroles uit te laten voeren. De nieuwe directeur, Michael Bromwich, heeft de taak om het bureau te veranderen in een organisatie die zich „als waakhond en niet als partner van de olieindustrie gedraagt.”
Obama sloot zijn toespraak af door te stellen dat de olieramp niet de laatste crisis is waarmee de Amerikanen te maken krijgen, maar dat ze zich er samen doorheen zullen slaan.