VS verdenken Irak niet langer
Pogingen om een verband te vinden tussen Irak en de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september en de verspreiding van miltvuur, zijn opgegeven. Dit heeft het Britse blad The Sunday Times gemeld.
Onderzoekers in de VS hebben niets kunnen vinden dat het Iraakse regime in deze zaken belast en ze denken dat dat ook niet meer gebeurt. Niettemin is de Amerikaanse regering niet van plan het bewind van de Iraakse dictator Saddam Hussein nu te ontzien. Binnen de leiding in Washington heerst onenigheid over hoe ver de zelfverklaarde oorlog tegen het terrorisme kan gaan.
Een bron bij Buitenlandse Zaken in Washington heeft beklemtoond dat de campagne niet alleen maar gaat tegen de mensen achter de aanslagen van 11 september. President Bush heeft de inlichtingendienst CIA gevraagd plannen te bedenken om Saddams regime omver te werpen, ook al heeft Bagdad niets met de aanslagen te maken, schrijft The Sunday Times.
Irak ontwikkelt massavernietigingswapens en heeft die eerder in eigen land gebruikt. Een strategie zou volgens de CIA kunnen zijn dat Saddam Hussein volgend jaar een ultimatum krijgt met betrekking tot de wapeninspecties. Hij zou voor een bepaalde datum inspecteurs van de Verenigde Naties, die op de Iraakse ontwapening moeten toezien, weer moeten toelaten. Als Saddam Hussein dat blijft weigeren, dan zou dat aanleiding zijn voor grootscheepse aanvallen op Irak.
Andere hoge functionarissen in Washington menen dat de VS niet te ver moeten gaan door landen aan te vallen die niets met 11 september te maken hebben. Dat zou volgens hen contraproductief zijn. Indien de Amerikanen oude rekeningen vereffenen, die geen verband houden met de bestrijding van het terroristisch netwerk van Osama bin Laden, verdwijnt de steun aan de strijd tegen de Saoediër, menen betrokkenen.
Die strijd gaat op verschillende plaatsen door zonder dat een spoor van Bin Laden zelf opduikt. In Somalië en Jemen belagen plaatselijke troepen mogelijke bondgenoten van Bin Laden na Amerikaanse dreigingen zelf aanvallen uit te voeren. Op de Filipijnen gaan circa honderd Amerikaanse commando’s helpen bij de strijd tegen extremistische, islamitische separatisten. Waar Bin Laden is, blijft een raadsel. Sommige Amerikaanse onderzoekers denken dat hij mogelijk niet naar Pakistan maar naar Iran is gevlucht, ten einde onopgemerkt terug te keren naar zijn vaderland.
De gevallen van antrax worden niet meer aan buitenlanders toegeschreven. De onderzoekers houden het op een Amerikaan die mogelijk als wetenschapper is gefrustreerd of een duistere figuur die de verkoop van antistoffen wilde bevorderen met de verspreiding van de bacterie.
De voormalige wapeninspecteur van de VN, Richard Butler, vindt dat Irak wel het volgende doel moet zijn in de strijd tegen het terrorisme. Volgens Butler maakt het regime van Saddam Hussein nog steeds chemische en biologische wapens en heeft het trainingskampen voor terroristen. Butler zegt dat overgelopen Irakezen dat hebben verteld. „Ik geloof dat er voldoende bewijs is dat Irak hier een leidende rol speelt.”
Butler is in 1998 uit Irak uitgewezen. Tot die tijd had hij de leiding van een VN-inspectieteam dat onderzoek deed naar de wapenarsenalen van Irak.