Buitenland

Duitse kruimeldief weer aan de slag

ERFURT – Het ontslag op staande voet van een Duitse caissière die gevonden statiegeldbonnetjes verzilverde, zorgde vorig jaar voor grote ophef in Duitsland. Het hoogste Duitse gerechtshof voor arbeidszaken in Erfurt stelt nu dat het ontslag een te zware straf is.

Van onze correspondent
11 June 2010 21:08Gewijzigd op 14 November 2020 10:53

Opluchting bij Barbara E. en haar advocate. Ruim dertig jaar had de 51-jarige vrouw als caissière gewerkt, het laatst bij de grote Duitse supermarktketen Kaiser’s. In januari 2008 kreeg de vrouw twee in de supermarkt gevonden statiegeldbonnetjes met een gezamenlijke waarde van 1,30 euro van haar filiaalleider. Toen het uitkwam dat ze deze zelf had verzilverd in plaats van te bewaren, kon ze op staande voet vertrekken.

Twee lagere rechtbanken gaven de keten gelijk. Die stelden dat ondanks een langdurig dienstverband de vertrouwensrelatie door de ingewisselde bonnetjes was gebroken. De vrouw bestreed de aanklacht van diefstal, maar werd in het ongelijk gesteld.

De zaak-Emmely, zoals de vrouw bij het grote publiek bekend werd, zorgde een jaar geleden voor felle discussies in Duitsland. Emmely had eerder meegeholpen bij demonstraties voor loonsverhoging binnen het bedrijf en velen zagen daarin de echte reden voor het ontslag.

Kaiser’s had in deze lezing bewust gezocht naar een aanleiding. Net na het uitbreken van de wereldwijde economische crisis werd het gedrag van de supermarkt gezien als het zoveelste bewijs van de asociale en hebzuchtige politiek van de machtigen in het bedrijfsleven.

De toenmalige vicepresident van het Duitse parlement, Wolfgang Thierse, sprak zelfs van „een barbaars oordeel.” Vakbonden riepen op tot een consumentenboycot en legio andere ”ontslagen om niets” werden breed uitgemeten in de media.

De rechter in Erfurt stelde woensdag dat Emmely niet direct had mogen worden ontslagen. Een berisping was op haar plaats geweest. Daarmee herziet het hof decennialange rechtspraak waarin de vertrouwensrelatie onkreukbaar moest zijn. Duitse werknemers mogen vanaf nu een kleine beetje in de fout gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer