Trendbreuk militaire uitgave NAVO-landen
BRUSSEL (ANP) – Voor het eerst in minstens vijf jaar hebben de NAVO-landen samen vorig jaar minder uitgegeven aan defensie, ondanks de groeiende militaire acties in Afghanistan. De defensie-uitgaven zijn met 64 miljard dollar (48 miljard euro) afgenomen tot 875 miljard dollar (669 miljard euro).
De trendbreuk blijkt uit cijfers die de NAVO donderdag presenteerde bij beraad van ministers van Defensie in Brussel. Zonder de toetreding van Albanië en Kroatië tot de NAVO in 2009 zou de afname nog 29 miljard dollar (22 miljard euro) groter zijn.
Nederland is een van de weinige landen die de uitgaven juist opvoerde. Minister Van Middelkoop (Defensie) gaf vorig jaar 1,4 procent meer uit dan het jaar ervoor: 6,6 miljard euro.
Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO erkende de invloed van de recessie. Hij verwacht dat er ook de komende jaren minder geld zal zijn voor defensie. Hij stelde de landen voor om zo veel mogelijk dingen samen te kopen, als ze zich die niet alleen kunnen veroorloven.
Hij presenteerde de ministers donderdag ook ideeën om de kosten van de NAVO-organisatie zelf te verlagen. De voorstellen moeten leiden tot het afslanken van de commandostructuur en het sluiten van enkele vestigingen. „We willen snijden in het vet, niet in de spieren. We moeten twee grote en zes kleine operaties tegelijk kunnen uitvoeren. Onze veiligheid mag niet in gevaar komen.”
Regeringsleiders moeten in november beslissen over de afslanking. Minister Van Middelkoop stelde donderdag vast dat er veel verzet is tegen de ingrijpende voorstellen, zoals het sluiten van enkele vestigingen. Hij is zelf wel groot pleitbezorger van een grondige sanering. „Ik was zelf degene die hierover een jaar geleden de kat de bel aanbond”, zei hij.
NAVO-topman Rasmussen, opvolger van Jaap de Hoop Scheffer, zei dat hij al 1,5 miljard euro aan besparingen had gevonden. Dat gaat om uitstel van investeringen en goedkopere contracten met leveranciers.
Ondanks de bezuinigingen komt de NAVO volgend jaar circa 1 miljard euro tekort. „Voor Nederland betekent dat een hogere contributie van 10 miljoen euro. Dat kan ik nog net betalen uit mijn eigen begroting”, aldus Van Middelkoop.