Buitenland

België wachten grote veranderingen

BRUSSEL (ANP) – Vier dagen na Nederland gaat België naar de stembus. Net als bij ons lijkt er dit keer heel wat te veranderen in België.

7 June 2010 12:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:49
BRUSSEL - Vlaanderen een zelfstandige republiek? Foto EPA
BRUSSEL - Vlaanderen een zelfstandige republiek? Foto EPA

De opiniepeilingen in deelstaat Vlaanderen duiden op fors meer stemmen voor Bart De Wever, leider van het Vlaams-nationalistische N-VA. De Wever wil in stapjes naar het opheffen van België. Vlaanderen zou dan een zelfstandige republiek moeten worden: een wens die ook het Vlaams Belang en Lijst DeDecker (LDD) koesteren. Winst voor De Wever zou het lastig maken een nieuwe regering te vormen met de Franstaligen, die België zo veel mogelijk willen behouden.

Aan Waalse kant is traditioneel veel aanhang voor de machtige socialistische partij PS, met Elio Di Rupo aan het hoofd. De partij zou dit keer wel eens de grootste kunnen worden, zodat Di Rupo kans maakt om premier te worden. Het is sinds de jaren zeventig niet meer gebeurd dat België een Franstalige premier heeft. De van oorsprong Italiaanse Di Rupo spreekt wel enigszins Nederlands. De meeste Vlamingen (55 procent) zeiden in een peiling dat ze een Franstalige premier voor een keertje wel zien zitten.

Nieuw is ook dat de Vlaamse christendemocratische premier Leterme van de voorgrond verdwijnt. Zijn partij CD&V heeft nu Marianne Thyssen als boegbeeld, tot voor kort partijvoorzitter. Zij maakt kans om de eerste vrouwelijke premier van België te worden, als haar partij zondag als grootste uit de bus komt. Anders dan in Nederland, spelen bezuinigingen amper een rol in de campagnes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer