„Elk vliegveld heeft zijn eigen vogelprobleem”
SCHIPHOL (ANP) – Veel luchthavens hebben regelmatig last van vogels die in motoren van vliegtuigen belanden. Dat stelt Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) maandag in een reactie op de noodlanding van een toestel van Royal Air Maroc zondagavond.
„Het gebeurt regelmatig dat vliegtuigen aanvaringen hebben met vogels”, meldt hij. „Alleen is de schade vaak zo beperkt dat passagiers er niet veel van merken. Het gebeurt niet vaak dat de vogels zoveel schade aanrichten dat een motor uitvalt. Dan heb je het doorgaans over een flinke vogel, zoals een gans of een roofvogel.”
De meeste luchthavens proberen ook heel actief de aanwezigheid van veel vogels rond het vliegveld te verstoren. Dat gebeurt op Schiphol onder meer door de vegetatie rond de luchthaven aan te passen. „Maar het valt nooit helemaal uit te sluiten”, aldus Van Zwol. „Er speelt ook altijd een factor geluk mee natuurlijk.”
Aanvaringen met kleinere vogels zoals spreeuwen gaan vaak ongemerkt voorbij. „Maar als je een meeuw of een gans vol in je motor pakt, bestaat de kans dat cruciale onderdelen in de motor afbreken of verbuigen.” De zegsman heeft geen cijfers over het aantal problemen dat vogels recent op Schiphol heeft veroorzaakt. „Maar ik kan me geen noodlandingen zoals deze voor de geest halen.”
Ook durft hij geen uitspraken te doen over wat voor vogel in dit geval de boosdoener is geweest. „In Nederland zijn het ganzen die soms voor problemen zorgen”, stelt hij. „Terwijl ze in Zuid-Amerika en Afrika eerder last hebben van grote roofvogels. En in Miami zijn het weer pelikanen en flamingo’s die wel eens problemen veroorzaken.”
Voor zover de VNV kan nagaan, heeft de piloot van Royal Air Maroc goed gehandeld bij de noodlanding. Na de botsing met de vogels zette hij de motor stil en keerde hij terug naar Schiphol.