Intensieve zorg bij crackverslaving werkt
Intensieve „bemoeizorg” heeft een positief effect bij ernstig problematische crackverslaafden. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD en Bouman Verslavingszorg in Rotterdam.
Crack is gekookte cocaïne en geeft bij gebruik een snelle, intensieve kick. Al snel is er behoefte aan een nieuwe dosis en er is geen „vervangend” middel voor, zoals methadon dat bij heroïne wel is. Crackverslaafden behoren vaak tot de ernstigst verloederde junks.
In het project werden de verslaafden zeer intensief benaderd en werd hun een sterk individueel gerichte hulpverlening aangeboden. Daarbij was er een plek voor hen om bij te komen, ruimte in de crisisopvang en werden ze ook op straat benaderd.
Dat werkte, aldus het onderzoek. Het drugsgebruik daalde, de behoefte aan crack verminderde en de illegale activiteiten ook. Aan het project deden tachtig mensen mee. Gemiddeld waren ze 37 jaar oud, ze verkeerden in een slechte conditie en waren vaak dakloos. Ze hadden over het algemeen hoge schulden.
Opmerkelijk was het grote aantal vrouwen in de groep, bijna de helft. Die waren grotendeels werkzaam in de tippelprostitutie. De intensieve bemoeizorg lijkt volgens wethouder De Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) dan ook een goed instrument bij de persoonsgebonden aanpak waarmee de gemeente het aantal drugsverslaafde vrouwen op de tippelzone aan de Keileweg wil terugdringen.
In het project is overigens geen sprake geweest van het gecontroleerd aanbieden van cocaïne, aldus een gemeentelijk woordvoerster. Daar zal naar aanleiding van dit onderzoek ook niet direct voor gepleit worden. In de hulpverlening gaan overigens al langer stemmen op om analoog aan de gecontroleerde verstrekking van heroïne ook iets te doen voor cocaïneverslaafden.