BP wil olie van bodem opzuigen
WASHINGTON – British Petrol gaat een nieuwe strategie toepassen om het olielek in de Golf van Mexico te stoppen. BP wil een robot onder water inzetten om de lekkende leiding door te zagen. Daarna komt er een kap overheen en kan de olie van de bodem worden opgezogen.
Een poging van BP om het olielek te dichten mislukte zaterdag. Toen werd de zogenaamde ”Top Kill”-methode beproefd. Bestrijders van de ramp pompten zware boorvloeistoffen onder het lek om de stroom te stoppen en het lek vervolgens af te sluiten met beton. Deze methode was niet eerder zo diep onder water uitgeprobeerd. Het olielek in de Golf van Mexico ligt op een diepte van 1600 meter. Voor de poging werd meer dan 4,5 miljoen liter modder gebruikt.
Een van de hoofdverantwoordelijken voor de operatie, Doug Suttles, kon geen garanties geven of de nieuwe methode wel gaat werken. Het duurt zeker vier dagen tot daar duidelijkheid over is; een andere topman van BP repte over vier tot zeven dagen.
Over het plan is onenigheid. Er zit een knik in de buis, waardoor de olie minder snel uit de buis stroomt. Als de buis wordt weggeknipt, stroomt de olie er mogelijk nog sneller uit. Volgens BP zal dat niet veel verschil maken.
Een belangrijke energie- en klimaatadviseur van het Witte Huis, Carol Browner, noemde het olielek gisteren „waarschijnlijk de grootste milieuramp” in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens Browner kan het tot augustus duren voordat het lek is gedicht. Ze zei dat de Amerikaanse regering zich voorbereidt op het ergste.
Suttles zei tegenover de pers dat president Obama emotioneel reageerde op het mislukken van de poging om met de Top Kill-methode het lek te dichten. „Het maakt razend en is hartverscheurend, maar we zullen niet rusten totdat het lek onder controle is, de wateren en kusten schoon zijn gemaakt en de mensen die het slachtoffer zijn geworden van deze door mensen veroorzaakte ramp, schadeloos zijn gesteld”, aldus Obama.
Het Amerikaanse staatshoofd staat onder toenemende druk vanwege de olieramp. Zijn regering kan echter volgens waarnemers weinig meer doen dan toezien hoe deskundigen uit de sector het probleem aanpakken.
Intussen is hulp uit Nederland onderweg. Veegarmen die Nederland aan de VS levert om de olie op te vegen, zijn gisteren op transport gegaan naar Houston. De veegarmen kunnen aan de zijkant van schepen worden vastgemaakt. Met de apparatuur wordt de drijvende olie uit het water verzameld en vervolgens weggepompt. Afhankelijk van de omstandigheden kan per uur maximaal 350 kubieke meter olie per set armen worden opgeruimd. Zes weken zijn verstreken sinds het lek door een ongeluk met het boorplatform Deepwater Horizon ontstond.