Binnenland

Halve ton voor Leids Kinderrechtenhuis

LEIDEN – Na bijna 600 jaar krijgt het voormalige weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht zijn functie terug in de vorm van het Kinderrechtenhuis.

Jan Mark ten Hove
28 May 2010 23:22Gewijzigd op 14 November 2020 10:44

Eeuwenlang was het weeshuis een begrip in Leiden, hoewel het imago van de opvang niet altijd even rooskleurig was. Onder het toeziend oog van het college van regenten sloegen soberheid, tucht en orde de klok. Pas in 1961 verliet de laatste groep wezen het pand in de historische binnenstad.

Vanaf de jaren zestig tot midden jaren negentig van de vorige eeuw was het Rijksmuseum gevestigd in het voormalige Weeshuis van de Heilige Geestmeesters. Precies twintig jaar geleden deed het museum het pand van de hand, waardoor het weeshuis dreigde te verpauperen.

Totdat Nico van Oudenhoven en Loek Dijkman, adviseurs van Kinderrechtenhuis Nederland, aan de bel trokken. Zij vroegen het college van burgemeester en wethouders naar het bestemmingsplan van het weeshuis. De heren hadden plannen voor de oprichting van een Kinderrechtenhuis. Burgemeester Lenferink: „Dit leek een te mooie droom om waar te zijn. Evenals de meerderheid van de gemeenteraad was ik vol scepsis over hun plannen.”

Gisteren ging een droom in vervulling. Tweede Kamervoorzitter Verbeet verrichtte de officiële opening van het Kinderrechtenhuis Nederland. Verbeet roemde de inzet van Van Oudenhoven voor de totstandkoming van het Kinderrechtenhuis. Ze verwees naar een Chinees gezegde: „Een groot man is hij die nooit zijn kinderhart verliest.” Niet alleen werd een zaal naar hem vernoemd, ook werd Van Oudenhoven gedecoreerd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Naast Verbeet spraken Eric Fuanani (20) en Arita Asiz (21). Fuanani maakte als kind de oorlog mee in Congo. Ondanks een dreiging dat hij teruggestuurd zou worden naar het land van herkomst, mocht hij in Nederland blijven, dankzij de campagne ”10.000 euro is geen geld voor een kind”. Arita Asiz beleefde iets soortgelijks. De Afghaanse moest terug naar haar geboorteland omdat haar vader beschuldigd was van oorlogsmisdaden. Dankzij een actie van Defence for Children kon Asiz in Nederland blijven.

Het Kinderrechtenhuis is van plan een zogeheten Young Child Rights Advocates Fund op te richten. Dat fonds moet jongeren bij elkaar brengen die hebben aangetoond dat ze op moedige wijze vechten voor de rechten van het kind. De jongeren komen uit landen waar kinderrechten onder druk staan door bijvoorbeeld politieke omstandigheden, geweld en armoede.

Om het fonds een impuls te geven heeft minister Rouvoet van Jeugd en Gezin een donatie van 50.000 euro toegezegd. „Deze jonge helden kunnen ons als samenleving inspireren en scherp houden om ons in te zetten voor kinderrechten.”

Volgens Rouvoet hebben „alle kinderen recht op alle kansen.” Hij benadrukte het belang van kinderrechten door het adagium van enkele bekende jonge musici te citeren. „Morgen begint vandaag.”

Het Kinderrechtenhuis is ingericht als kennis- en actiecentrum. Zes organisaties zijn gehuisvest in het gebouw, waaronder het Meldpunt Kinderpornografie en Defence for Children. Mogelijk wordt het tehuis ook de nieuwe standplaats van de nog te benoemen Kinderombudsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer