BP: succes Top Kill onzeker
HOUSTON (ANP/RTR/AFP) – Het kan nog wel twee dagen duren voor duidelijk is of de Britse oliemaatschappij BP succes heeft gehad met haar poging via de zogenoemde ‘Top Kill-operatie’ het olielek in de Golf van Mexico te dichten.
Dat heeft een woordvoerder van het concern donderdagavond (plaatselijke tijd) gezegd. Onze aanpak is dat wij de tijd nemen om de operatie zo goed en zo snel mogelijk uit te voeren, zei hij.
De Amerikaanse kustwacht meldde donderdag dat deskundigen van het bedrijf erin geslaagd waren het lek te stoppen. Er zou geen olie en gas meer naar de oppervlakte stromen. De oliemaatschappij heeft dat niet bevestigd. Zij staakte donderdag tijdelijk de operatie om de resultaten tot dan toe te evalueren. Top Kill is inmiddels hervat. Bij die operatie wordt onder hoge druk van boven af zeer zware boorvloeistof in het gat gepompt om het te dichten. De oliemaatschappij wijst er in een vrijdag uitgegeven verklaring op dat zo’n actie nooit eerder op zo’n diepte is uitgevoerd en dat het succes ervan niet verzekerd is.
De weigering van BP om over een succes van Top Kill te spreken komt op een moment dat het concern onder zware druk van de autoriteiten staat om nu eindelijk het lek te dichten, dat half april na een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon ontstond, De Amerikaanse president Barack Obama beschuldigde het bedrijf er donderdag van de schade te bagatelliseren en minister Ken Salazar van Binnenlandse Zaken nam het BP kwalijk dat het eerdere beloften over het dichten van het lek niet is nagekomen.
Obama gaat vrijdag voor de tweede keer naar de Golf van Mexico om de schade als gevolg van het lek te onderzoeken. Hij heeft de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen gekregen dat hij niet op tijd op de olieramp heeft gereageerd.
BP liet vrijdag weten dat de kosten van het bestrijden van het olielek in de Golf van Mexico inmiddels zijn opgelopen tot 930 miljoen dollar (753 miljoen euro).
Volgens BP is dat bedrag inclusief de kosten van de eerste bestrijding van het lek, het omsluiten van de weggelekte olie, het boren van een extra put, vergoedingen aan de staten rond de Golf, betaalde claims en overheidskosten. BP stelt dat het te vroeg is om een totaal kostenplaatje te schetsen.