Buitenland

Militaire overmacht onvoldoende voor VS

WASHINGTON (ANP) – Militaire overmacht is niet voldoende om de kracht en invloed van de Verenigde Staten in de wereld te handhaven. De VS moeten wereldomvattende instellingen bouwen en internationale bondgenootschappen sluiten, ook buiten de traditionele allianties.

27 May 2010 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 10:42
Militaire overmacht is voor de VS niet voldoende om de invloed in de wereld te handhaven. Foto EPA
Militaire overmacht is voor de VS niet voldoende om de invloed in de wereld te handhaven. Foto EPA

Dat staat in een document waarin president Barack Obama de strategie van de VS formuleert. Sinds 1986 moet de president dat eigenlijk jaarlijks doen. Voor Obama is het zijn eerste uiteenzetting van de strategie. Obama’s voorganger, George Bush (2001-2009), kwam slechts twee keer met zo’n document over de Amerikaanse strategie: in 2002, kort na de terroristische aanslagen in New York en Washington, en in 2006.

De nieuwe strategie breekt met de ideeën over strategie en veiligheid die Bush verwoordde na de aanslagen van 11 september 2001. Diens strategie kwam neer op eenzijdige militaire actie met een militaire overmacht. Bush matigde aan het einde van zijn presidentschap deze opvatting, maar de ‘doctrine’ van Obama biedt een veel bredere definitie van de nationale veiligheid.

Onderdeel van deze doctrine is ook dat de dreiging van extremisme in de VS zelf als wezenlijk onderdeel van de bedreigingen van de veiligheid wordt gezien. In een samenvatting van het document, waarover The Washington Post schrijft, staat dat het leiderschap van de Verenigde Staten mede afhankelijk is van een sterke binnenlandse economie, een vermindering van het begrotingstekort en van de bereidheid van de regering om het onderwijs te verbeteren, het gebruik van schone energie te bevorderen en wetenschappelijke en technologische ontwikkeling te stimuleren.

Het document helpt de regering om prioriteiten in haar beleid te stellen en die met de volksvertegenwoordiging, het Amerikaanse volk en de internationale gemeenschap te delen. Het is ook bedoeld als kader voor documenten over het Amerikaanse strategische beleid van bijvoorbeeld het ministerie van Defensie.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton licht de strategie donderdag toe in een rede bij de denktank Brookings Institution in Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer