Blair: geen Amerikanen in naoorlogs bestuur Irak
Het naoorlogse bestuur van Irak moet zo snel mogelijk gaan bestaan uit Irakezen en niet uit Amerikanen, Britten of andere buitenlanders. Dat zei de Britse premier Blair woensdag in het Britse Lagerhuis. Hij onderstreepte daarmee een soortgelijke verklaring van zijn minister voor Buitenlandse Zaken Straw eerder op de dag.
Straw stelde dat de coalitie van aanvallers beoogt een regeringsploeg samen te stellen die representatief is en voortkomt uit het volk van Irak. Het is mogelijk dat die ploeg buitenlandse adviseurs krijgt maar de buitenlanders zullen geen bestuursfuncties bekleden, volgens Straw.
Hij beklemtoonde daarbij dat Londen en Washington zijn overeengekomen dat een nieuwe Iraakse regering de goedkeuring heeft van de Verenigde Naties. Straw reageerde op talrijke berichten in media in Engeland en de VS die stellen dat de VS heimelijk al een nieuwe Iraakse regering vormt die uit Amerikaanse militairen en burgers bestaat. Hij heeft voorts uitgesloten dat de Amerikaans-Britse coalitie zich tegen buurlanden van Irak keert, met name Syrië en Iran.
Het Britse dagblad The Times heeft woensdag bericht dat er steeds grotere spanningen zijn tussen de VS en Groot-Brittannië ten aanzien van de oorlog in Irak. Een anonieme adviseur van de Britse premier heeft The Times verteld dat er scheurtjes in de relatie zitten.
De Britten zijn vooral onthutst over het doodschieten van Iraakse burgers door Amerikaanse soldaten. De bevolking zou zich door het Amerikaanse optreden tegen de coalitie keren. Voorts zijn er geschillen over het bestuur van de haven van Umm Qasr, de behandeling van krijgsgevangen, de rol van de Verenigde Naties na de val van het Iraakse regime en de politiek ten aanzien van het Midden-Oosten.