Buitenland

Oppositie Ethiopië verwerpt verkiezingsuitslag

ADDIS ABABA (ANP/AFP) – Het oppositieblok Medrek (Forum) in Ethiopië heeft de uitslagen van de parlementsverkiezingen van zondag verworpen. De partij van premier Meles Zenawi sleepte bijna alle zetels in de wacht, volgens de officiële uitslagen. Medrek eist nieuwe verkiezingen, net als Hailu Shawl, de leider van de oppositionele Eenheidspartij voor Alle Ethiopiërs (AEUP).

26 May 2010 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 10:42

Volgens voorlopige uitslagen heeft Medrek slechts één zetel behaald, tegen 499 voor het regerende Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront (Eprdf) van Zenawi. 35 zetels gingen naar bondgenoten van Zenawi’s partij. Het Lagerhuis in Ethiopië telt 547 leden. Zenawi is al sinds 1991 aan de macht.Volgens Merera Gudina, partijleider van een van de acht Medrekpartijen, zijn twee leden doodgeschoten. „De regering probeert protesten te voorkomen door de bevolking enorm te onderdrukken", aldus Gudina. Een regeringswoordvoerder verklaarde echter dat het om twee losstaande incidenten ging, waartoe de regering geen opdracht zou hebben gegeven. Ook zei Gudina dat zeker honderd leden van zijn partij zijn opgepakt sinds zondag. De regering sprak dat tegen.

„Zowel het verkiezingsproces als de verkiezingsdag verliep niet vrij en eerlijk", aldus Shawl van AEUP. Volgens de partijleider werden in het hele land waarnemers in elkaar geslagen en weggejaagd van stembureaus.

De EU–waarnemersmissie liet dinsdag weten dat er tijdens de verkiezingen gevallen van geweld en intimidatie zijn gemeld. Volgens PvdA–Europarlementariër Thijs Berman, die de missie leidde, was er sprake van een ongelijk speelveld, waarbij de Eprdf in het voordeel was. „Er heerst een klimaat van angst in dit land". Volgens de PvdA’er zijn de oppositiepartijen gehandicapt doordat hun leiders verbannen zijn of in de gevangenis zitten.

Medrek verklaarde dinsdag al dat de verkiezingen oneerlijk waren verlopen. Maar een van de leiders liet toen weten dat hun aanhangers niet de straat op zouden gaan om te protesteren, zoals na de verkiezingen van vijf jaar geleden. Toen kwamen tweehonderd mensen om het leven tijdens ongeregeldheden, bij protesten van de oppositie tegen stembusfraude door Meles Zenawi’s partij. Het verkiezingsgeweld van 2005 liet de oppositie verzwakt achter.

De officiele verkiezingsuitslagen worden op 21 juni bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer