Support voor Joodse staat neemt af
De steun voor Israël in de westerse wereld neemt af. De oorzaak zijn de voortdurende bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de daarmee samenhangende behandeling van de Palestijnen.
Ook de wijze waarop Israël in 2009 tijdens operatie ”Gegoten Lood” oorlog voerde tegen Hamas in de Gazastrook heeft niet bijgedragen aan een positief beeld. Bij de strijd vielen aan Palestijnse zijde aanzienlijk meer slachtoffers dan onder Israëliërs.Ook tal van kleine incidenten dragen blijkbaar bij aan het negatieve imago. Zo kwam Israël vorige week negatief in het nieuws toen de Amerikaans-Joodse intellectueel Noam Chomsky op de Allenbybrug tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië geen toestemming kreeg om naar de Bir Zeituniversiteit in Ramallah te reizen om daar een lezing te geven.
Chomsky levert al jarenlang felle kritiek op de bezetting. Ook anderen zijn teruggestuurd, onder wie de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein en de Spaanse clown Ivan Prado. De Israëlische veiligheidsdienst zegt dat slechts veiligheidsredenen een rol spelen, niet de pro-Palestijnse politieke denkbeelden. In januari schreef het Reut Instituut in Tel Aviv in een rapport dat een aantal groepen probeert Israël voor te stellen als pariastaat. Betty Hunter van de Palestina Solidariteit Campagne zei in 2004 tijdens een internationale conferentie in Londen dat Israël moet worden geïsoleerd. Demonstranten in Brazilië, Spanje en Argentinië beschuldigden Israëlische leiders van nazisme en genocide.
Sinds 2005 proberen pro-Palestijnse activisten tijdens de zogeheten Israël Apartheidweek een link te leggen tussen Israël en het vroegere regime in Zuid- Afrika, om zo steun te verwerven voor een boycot tegen de Joodse natie. Bij het YouTubepubliek doen filmpjes het goed waarbij Israël en zijn supporters negatief worden afgeschilderd.
Ook in Nederland neemt de historische steun voor Israël af, aldus een intern rapport van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat vorige week uitlekte naar de Israëlische nieuwswebsite Ynet. „Israël is langzamerhand zijn bondgenoten in de wereld aan het verliezen”, aldus Ynet. „Het lijkt erop dat de landen die een speciale relatie met de Joodse staat hebben, hun afstand vergroten.”
Het voortduren van het conflict met de Palestijnen en het negatieve beeld dat Nederlandse media van Israël schetsen, vormen de belangrijkste oorzaken voor de afzwakkende steun.
De Palestijnen worden volgens het rapport neergezet als zwakke partij waarvan de rechten worden geschonden. Daarom genieten zij de sympathie van het Nederlandse publiek.
Andere factoren die een rol spelen zijn de invloed van de moslimgemeenschap, de vermindering van schuldgevoelens over de behandeling van Nederlandse Joden in de Tweede Wereldoorlog en afnemende invloed van de christelijke religie.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ervan de Joodse staat te weinig te steunen. Maar het wijst er ook op dat minister van Buitenlandse Zaken Verhagen „zeer vriendelijk” tegenover Israël staat. De demissionaire bewindsman kampt enerzijds met invloeden binnen zijn ministerie die negatief tegenover Israël staan en anderzijds de oppositie in het parlement. Ook demissionair premier Balkenende scoort positief, vanwege „het voeren van een gebalanceerd beleid tegenover Israël.”
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen verdere mededelingen doen over het rapport.