Italianen op de bres voor persvrijheid
ROME (ANP) – Meer dan 200.000 Italianen hebben al een appel getekend tegen wat zij de ’persbreidelwet’ noemen, zo meldde de Italiaanse krant La Repubblica op zijn website. Met de wet wil de centrumrechtse premier Silvio Berlusconi het publiceren van afgeluisterde telefoongesprekken aan banden leggen. De commissie voor Justitie van de Italiaanse Senaat buigt zich maandagavond over het wetsontwerp.
Uitgelekte telefoontaps spelen een belangrijke rol in de berichtgeving van de Italiaanse pers over politieke schandalen. Dit is soms tegen het zere been van Berlusconi. Zo kwam zijn omgang met escortdames in de publiciteit toen telefoontaps uitlekten die justitie had gemaakt in het kader van corruptieonderzoek naar een andere persoon.Berlusconi wil dat journalisten die gelekte telefoontaps publiceren en hun uitgevers gestraft worden met hoge geldboetes of zelfs gevangenis. Zijn coalitie broedt ook op andere maatregelen om publicaties te voorkomen over onderzoeken van justitie die nog niet tot een formele aanklacht hebben geleid.
De Italiaanse Nationale Vereniging van Magistraten (ANM) is daar bezorgd over. „Het zal niet meer mogelijk zijn verslag te doen, ook al is er ongetwijfeld een openbaar belang, tot aan het einde van het onderzoek”, aldus algemeen secretaris Giuseppe Cascini van de ANM, een vakbond van rechters en officieren van justitie.
Volgens Freedom House, een burgerrechtenorganisatie die de persvrijheid wereldwijd in de gaten houdt, is Italië het nige West–Europese land waar de pers slechts gedeeltelijk vrij is. Als premier heeft Berlusconi invloed op de publieke omroep RAI. De rijke zakenman Berlusconi is eigenaar van de belangrijkste commerciële tv–stations van het Zuid–Europese land.