Bangkok ruimt puin
Met bezems en bulldozers ruimen werknemers van de gemeente Bangkok de Thaise hoofdstad op na negen weken van bij vlagen uiterst gewelddadige confrontaties tussen betogers en militairen. Premier Abhisit Vejjajiva heeft vrijdag in een toespraak gezegd dat de orde is hersteld. Hij zei dat het land nu een „enorme uitdaging” wacht.
Zijn tegenstanders, de betogende ‘roodhemden’, moesten uiteindelijk wijken voor de ordetroepen. Die ontruimden onder meer een tentenkamp in het zakencentrum van de stad met duizenden betogers. Er vielen meer dan tachtig doden in de weken van de opstand. Militairen hebben vrijdag ook nog auto’s en panden, of wat daarvan over is, doorzocht. Het leger heeft laten weten dat deze dag de laatste is van hun missie in Bangkok. De noodtoestand blijft tot zondag van kracht. Abhisit heeft vrijdag een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in Bangkok van de afgelopen week beloofd.Zeker 36 belangrijke gebouwen in het zakencentrum, inclusief de beurs en het grootste winkelcentrum van het land, zijn in vlammen opgegaan tijdens de rebellie. „Tijd voor de wederopbouw” kopte vrijdag het dagblad The Nation. De krant schat de schade op bijna 1 miljard euro. Het winkelcentrum, Central World, is woensdag verwoest tijdens de ontruiming van het stadsdeel door militairen. Het is ook tegen schade door rellen verzekerd volgens een zegsman van de exploitatiemaatschappij. Hij denkt dat het herstel een half jaar in beslag neemt.
De grote held van de vooral van het arme platteland afkomstige roodhemden is de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra. Hij is uitgeweken. Thaksin veroordeelde vrijdag vanuit Dubai de daden van diegenen die straffeloos verwoestingen in Bangkok hebben aangericht. De ex-premier is bereid een nieuwe politieke dialoog aan te gaan om de crisis te op te lossen. De Thaise minister van Financiën, Korn Chatikavanij, suggereerde vrijdag op bezoek in Tokio dat er in november toch vervroegde verkiezingen komen, zoals de roodhemden willen.