TEST Veertien jaar cel voor homopaar Malawi
BLANTYRE (ANP/AFP) – Een rechtbank in Malawi heeft donderdag een homopaar tot de maximale straf van veertien jaar cel veroordeeld. De rechtbank verklaarde het tweetal twee dagen geleden schuldig aan „grove obsceniteit en onnatuurlijke daden.”
„Ik leg jullie deze schrikaanjagende straf op opdat het publiek beschermd wordt voor mensen zoals jullie en we niet worden verleid om dit afgrijselijk voorbeeld na te volgen”, verklaarde de rechter.
De 26-jarige Steven Monjeza en de 20-jarige Tiwonge Chimbalanga werden eind december gearresteerd, toen zij hun verloving vierden. Ze wilden dit jaar trouwen. Ze zitten vast sinds hun arrestatie en zijn volgens mensenrechtenorganisaties in de gevangenis mishandeld.
Homoseksualiteit is verboden in Malawi en veel andere Afrikaanse landen. De zaak leidde tot scherpe internationale kritiek op het land in zuidelijk Afrika.
Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) liet donderdag weten het vonnis „meer dan afschuwelijk te vinden.” Hij wil dat de EU-buitenlandchef Catherine Ashton namens de Europese Unie het Afrikaanse land oproept om de antihomowetten te herzien en internationale verdragen na te leven. In april had Nederland de ambassadeur van Malawi in Den Haag al laten weten bezorgd te zijn over de behandelingen van homoseksuelen. Nederland heeft geen ontwikkelingsrelatie met Malawi.
De Nederlandse homobelangenorganisatie Stichting Vrienden van de Gay Krant riep Verhagen op zelf tegen de uitspraak te protesteren bij de regering van Malawi. Voorzitter Henk Krol: „ Nederland was het eerste land ter wereld dat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht opende. We hebben daarom de morele plicht om ons te verheffen tegen de manier waarop Malawi omgaat met mensen, enkel en alleen omdat ze van elkaar houden. Het druist in tegen elke vorm van erkenning van mensenrechten.” Krol wil samen met andere homo-organisaties een actie op poten proberen te zetten om Verhagen zover te krijgen dat hij protest aantekent bij Malawi.
Volgens een woordvoerder van de minister wordt nu toch eerst ingezet op een EU-protest. Hij wijst erop dat de Nederlandse ambassadeur in buurland Zambia de kwestie in het voorjaar nog aan de orde had gesteld bij de minister van Buitenlandse Zaken van Malawi.