TEST: „Vliegtuig Afriqiyah Airways meldde geen probleem”
TRIPOLI – De piloot van het woensdag verongelukte vliegtuig van Afriqiyah Airways heeft voor de crash geen technische problemen gemeld. Dat heeft het hoofd van de Libische onderzoekscommissie, Neji Dhaou, gisteren gezegd.
„Tot het laatste moment waren alle dingen normaal tussen de piloot en de verkeerstoren”, aldus Dhaou. „Wat ik kan bevestigen, is dat het vliegtuig de grond raakte voordat het de landingsbaan bereikte.”
Naar de oorzaak van de ramp blijft het nog gissen. De autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land sluiten terrorisme uit als oorzaak voor de ramp.
Volgens een infobulletin (Notam) dat in februari aan piloten is uitgereikt, moest van 27 februari tot 15 mei rekening gehouden worden met een onbetrouwbaar VOR-radiobaken in Tripoli, doordat het als gevolg van werkzaamheden op het vliegveld aan storingen onderhevig was. Op Tripoli Interna- tional Airport kunnen piloten niet aan de hand van instrumenten landen, maar moeten ze dat met de hand en op het zicht doen.
De onderzoekers willen voorlopig „niets uitsluiten.” De onderzoekscommissie bestaat uit Libische en Zuid-Afrikaanse functionarissen, twee Franse experts, vijf van vliegtuigbouwer Airbus en twee waarnemers uit Nederland. Gisteren sloten Amerikaanse onderzoekers zich aan bij de commissie, omdat de motoren en het navigatiesysteem van de Airbus van Amerikaanse makelij waren.
De 9-jarige Ruben komt vandaag vanuit Libië naar Nederland. De jongen uit Tilburg overleefde als enige de vliegtuigramp bij Tripoli, waarbij zeventig Nederlanders omkwamen.
De oom en tante die sinds donderdag bij hem zijn, reizen met Ruben mee naar Vliegbasis Eindhoven. Ook zijn behandelend arts, Sedig Bendala, begeleidt hem. Rubens familie heeft hem gisterochtend verteld dat zijn ouders en broer zijn omgekomen bij de crash.
De slachtoffers –soms hele gezinnen– kwamen onder meer uit Amsterdam, Dordrecht, Geldrop, Goor (een Zuid-Afrikaanse vrouw), Groesbeek, Hardegarijp, Heerde, Hoevelaken, Kilder, Landgraaf, Lunteren, Maastricht, Mook, Oldenzaal, Rhenen, Sassenheim, Schalkhaar, Tilburg, Udenhout, Utrecht, Veenendaal, Vlissingen, Waalwijk, Weesp, IJsselstein en Zwolle.
Vijf nabestaanden van twee Nederlandse slachtoffers van de vliegtuigcrash zijn gisteren aangekomen in Libië. Zij willen de rampplek bezoeken.
De politieke partijen hebben besloten hun campagnestop uit piëteit met de slachtoffers van de vliegtuigcrash te verlengen tot maandag.
Dossier vliegramp.