Britse coalitie bezuinigt snel miljarden
De kersverse Britse coalitieregering van Conservatieven en Liberaal-Democraten voert op korte termijn een reeks bezuinigingen door om het enorme begrotingstekort van het land terug te dringen.
Nog dit financiële jaar wordt er voor 6 miljard pond (ruim 7 miljard euro) bespaard. Binnen vijftig dagen moet een zogenoemde noodbegroting klaar zijn.Dat meldde de Britse omroep BBC woensdag op basis van het akkoord tussen de Conservatieve partij van premier David Cameron en de liberalen van vicepremier Nick Clegg. Het begrotingstekort bedraagt op dit moment 163 miljard pond (192 miljard euro), oftewel meer dan 11 procent van het bruto binnenlands product. Het is het hoogste tekort ooit in vredestijd.
„We gaan structurele hervormingen doorvoeren in het banksysteem, het onderwijs en de sociale zorg, zodat we een economie hebben die werkt voor iedereen”, aldus de nieuwe minister van Financiën, George Osborne (Conservatieven). De liberale coalitiepartner had ervoor gepleit pas volgend jaar te beginnen met bezuinigen om het nog jonge economische herstel niet in gevaar te brengen. De Conservatieven wilden echter sneller het mes zetten in de bestedingen en lijken op veel terreinen hun zin te hebben gekregen.
Zo gaat de vervanging van de nucleaire Trident-onderzeeërs door, hoewel de liberalen zich in de verkiezingscampagne hard hadden gemaakt voor het schrappen van het peperdure wapenprogramma. Ook de door hen voorgestelde heffing op panden met een waarde van meer dan 2 miljoen pond is van de baan. Verder zal de euro niet worden ingevoerd, wat de liberalen wel willen bij de juiste economische omstandigheden. De Conservatieven hebben als een tegenprestatie moeten afzien van de door hun achterban zeer gewenste verlaging van de belasting op erfenissen.
Een andere belangrijke tegemoetkoming aan de liberalen is een referendum over een nieuw kiesstelsel. Door het huidige systeem komt de partij er altijd bekaaid af in het parlement.
Het staat Conservatieve leden van het Lagerhuis vrij om campagne te voeren tegen de voorgestelde wijziging. Het huidige districtenstelsel –waarbij de partij met de meeste stemmen in een kiesdistrict een zetel wint– werkt in het voordeel van de grote partijen Labour en Conservatieven. Zij hadden de afgelopen decennia dan ook afwisselend de macht.
Premier Cameron stelde woensdag dat zijn coalitieregering met de Liberaal-Democraten niet minder is dan een „historische aardverschuiving” in de Britse politiek. Vicepremier Clegg stond tijdens de persconferentie in Londen naast Cameron om de eenheid van het nieuwe kabinet te benadrukken. De liberale leider sprak van een „opmerkelijke en zeer welkome dag”, nadat zijn partij in de nacht van dinsdag op woensdag akkoord was gegaan met toetreding tot de eerste Britse coalitieregering sinds 1945.
De overeenkomst tussen beide partijen, die vijf dagen na de verkiezingen tot stand kwam, maakte een einde aan dertien jaar Labour onder leiding van Tony Blair en Gordon Brown.
De twee partijen willen ook geen deadline stellen voor de Britse militaire missie in Afghanistan. Dat heeft de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, donderdag gezegd.
Er zijn „geen grote verschillen” in de coalitieregering over de strategie in Afghanistan, zei Hague. Tijdens hun verkiezingscampagne beloofden de LiberaalDemocraten wel dat de 10.000 Britse militairen binnen vijf jaar zouden worden teruggetrokken.
De nieuwe Britse coalitieregering heeft verder gisteren tijdens haar eerste kabinetsberaad besloten dat het salaris van alle bewindslieden met 5 procent wordt verlaagd en vervolgens voor de duur van vijf jaar wordt bevroren. Volgens Cameron scheelt dat de Britse belastingbetalers 300.000 pond (ruim 350.000 euro) op jaarbasis.