Buitenland

Britse Conservatieven weer aan de macht

De Conservatieven onder leiding van de kersverse premier David Cameron en de kleinere Liberaal–Democraten zijn het woensdagochtend vroeg eens geworden over de vorming van de eerste Britse coalitieregering sinds 1945. In de nacht van dinsdag op woensdag gingen de Liberaal–Democraten akkoord met de samenwerking.

ANP
12 May 2010 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 10:31
Cameron. Foto EPA
Cameron. Foto EPA

De overeenkomst tussen beide partijen, die vijf dagen na de verkiezingen tot stand kwam, maakte een einde aan dertien jaar Labour onder leiding van ex–premiers Tony Blair en Gordon Brown.Het nieuwe verbond tussen de Conservatieven en de ’Lib Dems’ moet de regeringsfinanciën op orde brengen. Groot–Brittannië kampt met een begrotingstekort van meer dan 11 procent, het hoogste ooit in vredestijd. Financiële markten verwelkomden de overeenkomst, hopend dat een centrumrechtse regering de uitgaven beperkt.

Nick Clegg, de leider van de Liberaal–Democraten, wordt vicepremier in de nieuwe coalitieregering. Daarnaast krijgen de ’Lib Dems’ nog vier andere kabinetsposten. Clegg beloofde zich in te zullen zetten voor een „eerlijker Groot–Brittannië" en een „open politiek die je weer kunt vertrouwen", doelend op het declaratieschandaal.

Cameron erkende de „uitdagingen" bij de eerste Britse coalitieregering in tientallen jaren, zo zei hij in zijn eerste toespraak als premier voor de ambtswoning in Downing Street in Londen. Maar volgens Cameron zouden hij en Clegg bereid zijn „partijverschillen" opzij te zetten om te werken in het belang van het land. De twee partijen beschikken samen over een royale meerderheid van 363 zetels in het Lagerhuis met zijn 650 afgevaardigden.

Kort daarvoor was de voormalige oppositieleider bij de Britse koningin Elizabeth II geweest. Zij had hem gevraagd een nieuwe regering te vormen. Cameron (43) wordt de twaalfde premier onder Elizabeth II, aldus de Britse omroep BBC. De vorige Conservatieve premier was John Major (1990–1997). Cameron is de jongste Britse premier in ongeveer twee eeuwen.

Gordon Brown had enkele uren eerder zijn aftreden bekendgemaakt. De sociaaldemocraat wenste daarbij de nieuwe premier succes met zijn nieuwe regering. Brown vertrok na een korte verklaring te hebben afgelegd met zijn gezin naar het paleis van de koningin, Buckingham Palace, om daar zijn ontslag aan te bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer