Cameron en Clegg stevenen af op akkoord
De Britse Conservatieven en Liberaal–Democraten hebben in grote lijnen overeenstemming bereikt hoe de macht van de komende Britse regering wordt verdeeld tussen beide partijen. Britse media meldden dit maandag. Ze menen daarom dat de Conservatieve leider David Cameron nog deze week de nieuwe premier wordt. De huidige premier, Gordon Brown van de sociaaldemocratische partij Labour, zei maandag later dit jaar hoe dan ook het leiderschap van zijn partij neer te willen leggen.
Cameron leidt nu de grootste partij in het 650 zetels tellende parlement, maar heeft er met 306 zetels geen meerderheid. De Liberaal–Democratische voorman Nick Clegg zou met zijn 57 zetels bereid zijn Cameron aan een meerderheid te helpen indien de Conservatieven aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het gaat daarbij volgens mediaberichten vooral om plannen voor grondwetswijzigingen die een ander kiesstelsel te bewerkstelligen en om de economische politiek van de nieuwe regering.The Daily Telegraph meende maandag dat het er niet naar uitziet dat beide partijen een coalitieregering vormen, elk met ministers in het kabinet. Cameron zou zijn eigen Conservatieve regeringsploeg leiden, terwijl de twee partijen waar de regering op steunt in gesprek blijven met behulp van speciale overlegorganen die zijn gericht op onderdelen van het regeringsbeleid.
De onderhandelingen tussen beide partijen zijn in een afrondende fase, meldde de politiek commentator van Sky News maandag. De onderhandelingsteams van de partijen leggen het bereikte resultaat voor aan de partijtop. Sky meldde ook dat Cameron en Clegg maandagochtend een „positief en constructief" telefoongesprek hebben gehad. De twee spraken zaterdag voor het eerst persoonlijk over een mogelijke regeringscoalitie. Clegg zei maandag dat hij „zo snel mogelijk" een akkoord wil. Hij wil de Britse bevolking niet lang in onzekerheid laten verkeren.
De Liberaal–Democraten eindigden procentueel als derde partij achter regeringspartij Labour, maar door het Britse districtenstelsel komen ze er qua zetelaantal bekaaid vanaf. In het Britse districtenstelsel wint in elk district één kandidaat, terwijl de stemmen op de verliezers in dat district vervolgens geen enkele waarde meer vertegenwoordigen. De derde partij van het land, Cleggs ’Lib Dems’ wil het kiesstelsel daarom drastisch veranderen.
Conservatieve en Liberaal–Democratische kopstukken hebben zich maandag optimistisch uitgelaten over de kansen op een overeenkomst. „We werken echt heel goed samen", aldus William Hague van de Tories (Conservatieven). Hetzelfde zei Danny Alexander van de Lib Dems. Labour probeert het tij te keren. Eerder werd bekend dat Brown een geheime ontmoeting met Clegg had. En in het afgelopen weekeinde nog sprak een delegatie Lib Dems discreet met een hele serie vooraanstaande Labour–ministers. Brown zei maandag dat de Liberaal–Democraten formele gesprekken met hem willen over de vorming van een nieuwe regering.