Buitenland

Joden verdeeld over Oost-Jeruzalem

Zowel in de VS als in Israël zelf laaide de discussie over een plan van de Israëlische regering om 1600 nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem de afgelopen weken hoog op.

IPS
7 May 2010 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 10:30

Volgens prominente Israëli’s en leiders van de Joodse gemeenschap zouden de VS moeten stoppen met druk uitoefenen op Israël om van het bouwen van de huizen in Oost-Jeruzalem af te zien.Andere vooraanstaande politici in Israël zelf zijn bang dat de plannen voor Oost-Jeruzalem de Israëlische belangen uiteindelijk alleen maar zullen schaden.

Het plan van de regering van premier Netanyahu stuitte op felle internationale kritiek en de status van Jeruzalem werd tegen de zin van de premier een belangrijk punt van discussie. De heilige stad zou de plannen van de Amerikaanse president Obama en zijn speciale gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, om vrede in het Midden-Oosten te brengen flink kunnen dwarsbomen.

Nobelprijswinnaar en Holocaustoverlevende Elie Wiesel plaatste vorige maand een paginagrote advertentie in de Washington Post, de New York Times en de Wall Street Journal waarin hij de regering van Obama opriep de druk op Israël te verlagen.

„Druk zal niet leiden tot een oplossing”, schreef Wiesel. „Waarom zouden we de meest complexe en gevoelige problemen voortijdig willen aanpakken?” Jeruzalem is voor Joden boven de politiek verheven, aldus Wiesel. „De stad wordt meer dan 600 keer vermeld in de Heilige Schrift en niet één keer in de Koran. Jeruzalem behoort aan het Joodse volk toe. Het is veel meer dan een stad, Jeruzalem is de kern van ons hart, de ziel van onze ziel.”

„Joden, christenen en moslims kunnen vandaag de dag voor het eerst in de geschiedenis vrij bidden bij hun heiligdommen”, schreef Wiesel verder. „Joden, christenen en moslims mogen overal in de stad hun huis bouwen. Het misverstand over Jeruzalem is niet een angst over vastgoed, maar een misverstand over geheugen.”

De voorzitter van het Joods Wereldcongres, Ronald Lauder, sloot zich bij Wiesel aan, net als tal van politici in Israël zelf, die allemaal aandringen op minder druk vanuit de VS op de regering Netanyahu.

Voormalig minister van Onderwijs Yossi Sarid kan zich niet vinden in de woorden van Wiesel. Volgens Sarid mogen religieuze argumenten niet domineren in de discussie. „Onze ergste vijanden zouden niets liever willen dan dat we van dit conflict een heilige oorlog maken.”

„Jeruzalem is heilig voor iedereen”, zegt Sarid in zijn column in de Israëlische krant Ha’aretz. „Daarom kunnen we niet wachten met een oplossing voor Jeruzalem. Laten we Obama de kans geven om zijn positie te gebruiken om beide zijden ervan te overtuigen de stad in twee hoofdsteden te verdelen. Jeruzalem is niet verheven boven de politiek.”

Ook de Israëlische historicus Zeev Sternhell, een scherp criticus van de kolonistenbeweging, heeft geen goed woord over voor de plannen van de regering. Hij is bang dat Israël zelf de dupe wordt van de plannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer