Noord–Korea wil nucleair overleg hervatten
PEKING (ANP/AFP) – Noord–Korea is bereid de onderhandelingen over zijn nucleair programma te hervatten. Dat heeft de Noord–Koreaanse leider, Kim Jong–il, in Peking gezegd tegen de Chinese president Hu Jintao, meldde het Zuid–Koreaanse persbureau Yonhap donderdag.
Kim zou zijn toezegging woensdag tijdens een bespreking van meer dan vier uur met Hu hebben gedaan. De Chinese president had erop aangedrongen dat Noord–Korea weer deelneemt aan het zespartijenoverleg.Het bewind in Pyongyang staakte een jaar geleden de besprekingen met Zuid–Korea, China, de Verenigde Staten, Rusland en Japan over zijn nucleaire programma. Het land wilde pas verder praten, als de VN–sancties tegen Noord–Korea zouden zijn opgeheven en de VS zouden instemmen met onderhandelingen over een vredesverdrag tussen de beide Korea’s.
De twee landen hebben na de Koreaanse Oorlog (1950–1953) nooit een vredesoverleg gesloten, zodat ze formeel nog altijd in oorlog met elkaar zijn. De VN stelde de sancties in om het bewind in Pyongyang te dwingen duidelijkheid te geven over zijn nucleaire programma.
Kim Jong–il (68), wiens gezondheidstoestand broos zou zijn, kwam maandag per trein in China aan. Het is zijn eerste reis naar het buitenland in meer dan vier jaar. Hij zou de Chinese regering om steun willen vragen om de door internationale sancties zwaar getroffen Noord–Koreaanse economie uit het slop te halen. De hervorming van de munteenheid in november vorig jaar, die onder meer de prijzen fors deed stijgen, deed de bedrijvigheid evenmin goed. Donderdag zou hij spreken met de Chinese premier Wen Jiabao en vicepresident Xi Jinping. Daarna zou hij de uitvoering van een opera door een Noord–Koreaans gezelschap bijwonen.
Zuid–Korea heeft negatief op de Noord–Koreaanse bereidheid gereageerd. Het land wil pas met de noorderburen praten, als er helderheid is over het ongeluk met een Zuid–Koreaans marineschip in maart. De Cheonan, een bijna 90 meter lang patrouilleschip, brak op 26 maart in tweeën na een explosie bij de zeegrens met Noord–Korea. 46 marinemensen verloren het leven. De Zuid–Koreaanse regering vermoedt dat het vaartuig door een Noord–Koreaanse torpedo is getroffen. Noord–Korea heeft elke verantwoordelijkheid voor het ongeluk van de hand gewezen.