Buitenland

Olielek nog lang niet dicht

NEW ORLEANS - Het is nog onduidelijk wanneer het olieconcern BP de speciale koepel kan plaatsen over de plek in de Golf van Mexico waar olie in zee loopt. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de complexe operatie dinsdag zou beginnen, maar inmiddels mikt het bedrijf op woensdag, als de laatste veiligheidstests van de constructie zijn afgerond. Daarna kan het nog dagen duren voordat de belangrijkste bron van olielekkage is gedicht.

Redactie digitale media
5 May 2010 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 10:29

Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana. Uit drie lekken op een diepte van circa anderhalve kilometer stromen dagelijks honderdduizenden liters olie. BP wil een 98 ton zware koepel met behulp van speciale robotonderzeeërs over het grootste lek plaatsten.Het is de bedoeling dat de mix van olie en water onder de koepel vervolgens via pijpleidingen naar de oppervlakte wordt gepompt. Een groot schip vangt de smurrie op en scheidt de componenten. BP denkt circa 85 procent van de lekkende olie te kunnen opvangen met behulp van de ongeveer drie meter hoge koepel.

In het verleden is deze techniek al vaker met succes toegepast. Toen ging het echter om lekkages in veel ondiepere wateren. Volgens BP is het de eerste keer dat een koepel wordt geplaatst op anderhalve kilometer onder het wateroppervlak

Meer dan zeshonderd diersoorten worden bedreigd door de uitdijende olievlek in de Golf van Mexico. Dat stelde het ministerie van Natuur en Visserij van de staat Louisiana woensdag.

Volgens het ministerie bedreigt de ramp 445 soorten vis, 134 vogelsoorten, 45 zoogdiersoorten en 32 soorten reptielen en amfibieën. De autoriteiten maken zich zorgen over onder meer de bruine pelikaan, strandlopers, een zeeschildpaddensoort, kaaimannen en verscheidene walvissoorten.

Het is een cruciale tijd voor het kwetsbare ecosysteem in de regio. Veel dieren gaan net paaien of broeden.

Deskundigen verwachten dat het nog een kwestie van dagen is voordat laag gelegen delen van Amerikaanse zuidelijke staten als Louisiana en Mississippi worden getroffen door de olievervuiling. De autoriteiten en milieuorganisaties in de Verenigde Staten zetten, net als het olieconcern BP, intussen alles op alles om te voorkomen dat de zich alsmaar uitdijende oliemassa in de Golf van Mexico de kust bereikt.

Inmiddels is er naar schatting circa 9,5 miljoen liter olie in zee gestroomd. Dagelijks komen daar nog enkele honderdduizenden liters bij en het is nog volstrekt onduidelijk wanneer acties om het voornaamste lek af te dichten, succes zullen hebben.

De omvang van de schade aan het milieu is ook nog moeilijk te schatten. Tot aan de Florida Keys, circa duizend kilometer van de rampplek, houden de autoriteiten en milieubeschermers rekening met het aanspoelen van olie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer