”Ironhorse” gaat ook naar Irak
Na een snelle start verloopt de oorlog in Irak traag. De Brits-Amerikaanse troepenmacht blijkt te licht. De Vierde Infanteriedivisie ”Ironhorse” komt eraan.
Als iets de afgelopen dagen duidelijk werd, is het dat de invasiemacht niet robuust genoeg is.
De Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie, geen fan van ouderwets zware eenheden, dacht de val van Saddam Hussein te kunnen bereiken met een infanteriedivisie, aangevuld met de snelle maar lichtbewapende Expeditionary Force van de mariniers en de 101e Luchtlandingsdivisie.
Omdat volgens Rumsfeld „de grootste gevechten nog gevoerd moeten worden” komt er versterking in de vorm van de Vierde Infanteriedivisie, bijgenaamd Ironhorse. Het is Amerika’s zwaarste en best uitgeruste infanteriedivisie. Het materieel van ”The Army’s First Digitized Division” is zoals ze aan de andere kant van de oceaan zeggen „state of the art.” De tanks zijn uitgerust met de meest moderne computersystemen.
Ruim 30.000 infanteristen vertrekken deze dagen vanuit Fort Hood, Texas, naar Koeweit. Hun materieel, dat de afgelopen weken op dertig schepen dobberde voor de Turkse kust, is al onderweg.
De divisie zou oorspronkelijk naar Turkije gaan om vanuit dat land een noordelijk front te vormen in Noord-Irak. Het Turkse parlement stak daar begin maart echter een stokje voor.
Intussen landden 1000 militairen van de 173e Airborne Brigade woensdagnacht in Iraaks Koerdistan. Vanaf 400 meter hoogte werden de parachutisten gedropt. Het moet de generale staf in de bunkers in Bagdad in verwarring hebben gebracht. Komt het noordelijk front, dat na het Turkse verzet onmogelijk bleek, er toch aan?
De para’s, gestationeerd in Italië, namen meteen een Iraaks vliegveld nabij de stad Arbil in. Belangrijk om straks troepen in te vliegen.
De komende dagen zal duidelijk worden wat het plan van generaal Tommy Franks is. Invliegen van de zware Vierde Divisie is uitgesloten. Waarschijnlijk zullen C17-transportvliegtuigen, die op korte landingsbanen kunnen landen, een klein, lichtbewapend invasieleger aanvoeren.
Bronnen bij het Pentagon zeiden tegen BBC Worldservice dat het nog wel twee of drie weken kan duren voordat de versterkingen vanuit Texas ook daadwerkelijk inzetbaar zijn op het slagveld.
De inzet van de divisie is volgens het ministerie van Defensie ook niet een nieuw besluit, het was altijd al de bedoeling deze militairen te sturen. Defensie-experts twijfelden er eerder deze week aan of de coalitie wel voldoende manschappen in de regio heeft voor een succesvolle invasie in Irak. Onder anderen minister Rumsfeld van Defensie sprak die suggestie al tegen.
In april zal de troepenmacht voor Irak worden uitgebreid met nog eens 100.000 manschappen. Het gaat hierbij om onder meer de Eerste Pantser Divisie, die in Duitsland is gestationeerd, en om het Tweede Cavalerie Regiment uit Colorado. Met het sturen van de in totaal 130.000 militairen verdubbelt het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn militaire aanwezigheid in Irak en omgeving.
De aankondiging van de extra troepen voor Irak geeft veel oudere Amerikanen een déjà vu-gevoel. In de Vietnamoorlog was ook alles onder controle en verliep de strijd „volgens plan.” Er moesten alleen wel, zo kondigde president Johnson keer op keer aan, extra soldaten naar toe. Het aantal Amerikaanse militairen groeide van 25.000 bij de start van het conflict in 1965 tot 500.000 in 1968.