Kans op doorbraak in België klein
De Belgische vicepremier Didier Reynders heeft zondagavond bij koning Albert II verslag uitgebracht van zijn bemiddelingspoging. Na afloop werden geen inhoudelijke mededelingen gedaan. De kans op een doorbraak wordt echter steeds kleiner. Bovendien dreigt ook de val van de Vlaamse regioregering.
De koning had Reynders zaterdag gevraagd na te gaan hoe de onderhandelingen over splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde weer vlot getrokken kunnen worden. Over deze kwestie viel vorige week het kabinet-Leterme II.De benoeming van Reynders gebeurde naar verluidt op verzoek van de Vlaamse partijen. Reynders is voorzitter van de Franstalige liberale partij MR, die het meest geharnast in het taalconflict zit.
Reynders sprak in het weekeinde met alle betrokken partijen om te onderzoeken of ze bereid zijn tot het heropenen van de besprekingen. Een probleem lijkt dat Open VLD (Vlaamse liberalen) alleen opnieuw om de tafel wil gaan als er een nieuw ultimatum komt. De andere partijen voelen niets voor een tijdslimiet.
Bij de eerder stukgelopen gesprekken over Brussel-Halle-Vilvoorde, onder leiding van oud-premier Jean-Luc Dehaene, gold een ultimatum tot afgelopen donderdag. Toen er op dat moment nog geen resultaat was geboekt, stapten de Vlaamse liberalen op.
Als er donderdag nog geen akkoord is, zou er in het Belgische parlement gestemd moeten worden over een wetsvoorstel over splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De Vlaamse partijen hebben een meerderheid en kunnen er dus voor zorgen dat dat wordt aangenomen. De Franstalige partijen kunnen echter gebruikmaken van vertragende procedures. Mocht er toch een akkoord komen over Brussel-Halle-Vilvoorde, dan dreigt er een nieuw probleem: de val van de Vlaamse regioregering. De Vlaamse-nationalistische NVA heeft gedreigd uit deze regering te stappen als er in de gesprekken over Brussel-Halle-Vilvoorde te veel concessie aan de Franstaligen worden gedaan.