Buitenland

Midden–Oostengezant VS begint nieuwe missie

JERUZALEM (AP) – De Amerikaanse gezant voor het Midden–Oosten George Mitchell is donderdag voor een nieuwe vredesmissie in Israël aangekomen. Hij staat voor een lastige klus, aangezien de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog eens herhaald heeft dat Israël niet van plan is de bouwactiviteiten in Oost–Jeruzalem te staken, zoals de Amerikaanse president Barack Obama wil.

22 April 2010 20:30Gewijzigd op 14 November 2020 10:24
GEORGE MITCHELL Foto EPA
GEORGE MITCHELL Foto EPA

„Ik zeg één ding: er komt geen stop in Jeruzalem", zei Netanyahu voor de Israëlische televisie.Obama heeft van de Israëlische regering geëist dat zij geen bouwactiviteiten meer ontplooit in het Arabische, oostelijke deel van Jeruzalem. De Palestijnen willen van Oost–Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat maken. Israël lijkt erop gebrand het oostelijk stadsdeel steeds Joodser te maken.

Mitchell hoopt Israël en de Palestijnen eindelijk weer om de tafel te krijgen om over vrede te praten. De partijen stonden begin maart op het punt indirect overleg te beginnen toen Israël plannen onthulde voor de bouw van zestienhonderd woningen voor Joden in Oost–Jeruzalem. Daarop werden de besprekingen opgeschort.

Netanyahu zei in het televisie–interview te hopen dat de geschillen met Washington kunnen worden opgelost. „Er zijn ups en downs. Er is een zeer sterk weefsel van betrekkingen dat ons in staat zal stellen deze problemen uiteindelijk te overwinnen en tot overeenstemming te komen."

Israëlische regeringsmedewerkers wilden niet zeggen welke gestes worden overwogen. De regering heeft voorstellen besproken om een deel van de duizenden Palestijnen in Israëlische gevangenissen te laten gaan. Ook zou ze meer grond op de Westelijke Jordaanoever aan Palestijnse controle willen overdragen en wellicht joodse bouwactiviteiten in het hart van de Arabische wijken in Oost–Jeruzalem beperken.

In Oost–Jeruzalem wonen ongeveer 180 duizend Israëliërs, het overgrote deel in joodse wijken. Maar er zijn zo’n tweeduizend Israëlische nationalisten die zich in Arabische wijken hebben gevestigd en daar frictie veroorzaken. In de Arabische wijken van de stad wonen naar schatting 250 duizend Palestijnen. Een stop op Israëlische bouwactiviteiten in die wijken zou al een concessie betekenen.

Het wordt voor Netanyahu een hele toer om ook maar de geringste concessie aan zijn nationalistische coalitiepartners te verkopen. „Het is gewoon onmogelijk en onacceptabel dat men probeert ons te overreden dat wij het bouwen in Jeruzalem moeten beperken", zei kabinetslid Benny Begin.

Mitchell voert vrijdag afzonderlijke besprekingen met Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemde Netanyahu’s uitspraken over Jeruzalem „erg ongelukkig", maar hield de deur naar hervatting van de besprekingen open. Op de vraag of iets anders dan een bouwstop in Oost–Jeruzalem de Palestijnen terug naar de onderhandelingstafel kon brengen, antwoordde Erekat dat het ervan afhangt wat Netanyahu de Amerikaanse gezant te bieden heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer