Buitenland

BHV al decennia hoofdpijndossier in België

BRUSSEL (ANP) – De kabinetscrisis die donderdag in België ontstond, draait om het kiesdistrict Brussel–Halle–Vilvoorde. Het probleem is niet nieuw. Al sinds de jaren zestig houdt dit dossier Vlamingen en Franstaligen in België verdeeld. Wat is er aan de hand?

22 April 2010 16:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:24
Graphic ANP
Graphic ANP

Brussel–Halle–Vilvoorde (afgekort als BHV) bestaat uit de tweetalige hoofdstad Brussel en 35 aangrenzende stadjes en dorpen. Die randgemeenten liggen in Vlaanderen, dus het Nederlands is er de enige officiële taal. Maar er wonen ook tienduizenden Franstaligen. Zij zijn er neergestreken omdat ze Brussel te duur of te druk vinden. In sommige van deze plaatsjes vormen de Franstaligen al de meerderheid van de bevolking.Doordat BHV één kiesarrondissement is, kunnen de Franstalige inwoners van de Vlaamse randgemeenten van Brussel bij landelijke verkiezingen stemmen op een Franstalige partij. De Vlaamse partijen voelen zich daardoor benadeeld. Vlamingen die in Wallonië wonen, mogen niet op een Vlaamse partij stemmen. BHV is namelijk het enige tweetalige kiesdistrict in België

De Vlaamse partijen ijveren al decennia voor een splitsing van BHV in een tweetalig kiesdistrict Brussel en een Vlaams kiesdistrict Halle–Vilvoorde. De Franstalige partijen wijzen dat niet categorisch af, maar vragen wel een zeer hoge prijs. Het liefst willen ze een uitbreiding van de stadsgrenzen van Brussel. Voor de Vlamingen is dat totaal onbespreekbaar. De Belgische hoofdstad heeft in het verleden al meer dan genoeg Vlaamse dorpen opgeslokt, vinden ze.

Tal van politieke kopstukken hebben geprobeerd een oplossing te vinden voor BHV. Eind vorig jaar zette oud–premier Jean–Luc Dehaene zich op verzoek van koning Albert II aan die klus. Rond Pasen zou hij klaar moeten zijn.

De ervaren rot Dehaene ging, zoals zijn gewoonte is, in volstrekte beslotenheid aan de slag. Maandenlang werd er niets van hem vernomen. Achter gesloten deuren sprak hij met alle betrokkenen.

Pas deze week – de deadline was inmiddels verlegd naar donderdag 14 uur – werd duidelijk welk compromis Dehaene had bedacht. BHV zou gesplitst worden, maar Franstaligen in de Vlaamse gemeenten rond Brussel zouden via een ingewikkelde omweg toch op taalgenoten kunnen blijven stemmen. Ook zouden ze op enkele andere tegemoetkomingen kunnen rekenen.

Vooral de Franstalige partijen vonden het pakket van Dehaene onvoldoende. Zij drongen aan op het verschuiven van de deadline. Maar voor de Vlaamse liberale regeringspartij Open VLD was de maat vol. Zij zegde donderdagochtend het vertrouwen in het kabinet–Leterme II op.

Mogelijk stemt het Belgisch parlement binnenkort toch over een al jaren op de plank liggend wetsvoorstel om BHV te splitsen. Omdat de Vlamingen een meerderheid vormen, wordt dat waarschijnlijk aangenomen. De politieke chaos is dan helemaal niet meer te overzien.

Overigens zijn nieuwe verkiezingen volgens het Grondwettelijk Hof niet mogelijk voordat BHV is gesplitst. Dit kiesdistrict wijkt af van alle andere in België en dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer