Brit heeft vertrouwen in politiek verloren
„Ik ga zeker niet stemmen op 6 mei. Politici maken nooit hun beloftes waar." Terwijl Lorraine Major (45) wacht tot haar zoon uit school komt, observeert ze met enige verbazing de cameraploegen die zich voor de lagere school in Putteridge Road hebben verzameld. Esther Rantzen (69), de onafhankelijke kandidaat voor Luton South, is op campagnepad.
Rantzen, een bekendheid dankzij de populaire televisieprogramma’s die ze in het verleden maakte en presenteerde voor de BBC, wierp zich vorig jaar op om ‘op te komen voor de mensen in Luton South’ toen hun Labour-Lagerhuislid Margaret Moran in het parlementaire onkostenschandaal naar voren kwam als één van de schrijnendste gevallen. Moran claimde meer dan 25.000 euro voor de behandeling van de rottende raamkozijnen van haar tweede huis, een appartement in Southampton, meer dan 100 kilometer buiten haar eigen kiesdistrict.De woede in Luton South, een stad net ten noorden van Londen, is overal merkbaar. Rantzen: „Wij zijn op een interessant moment gekomen in de politiek. Mensen heroverwegen hun traditionele partijloyaliteit. Er kunnen twee dingen gebeuren: of mensen zijn zo boos dat ze helemaal niet gaan stemmen, of ze kiezen voor een stem tegen het establissement, voor een onafhankelijke kandidaat."
Naast haar strijden nog drie onafhankelijke kandidaten mee, maar dankzij haar status als ‘celebrity’ trekt Rantzen verreweg de meeste aandacht. De journaliste gebruikte haar tv-programma’s om campagne te voeren tegen maatschappelijke problemen als kindermishandeling. Zij is de oprichtster van de Britse Kindertelefoon.
Neil Piller (38) schiet haar direct aan om kennis te maken. „Ik heb altijd voor de Conservatieven gestemd, maar ik geloof in Esther. Zij heeft in haar werk laten zien waar zij voor staat. Niets lijkt haar te weerhouden. Ze laat zich niet leiden en is iemand die dingen kan veranderen."
Hij is zeker niet de enige op het schoolplein die zegt op Rantzen te gaan stemmen. Veel mensen die ze spreekt hebben echter hun stem nog niet bepaald. De opkomst van de Liberaal Democraten sinds het tv-debat tussen de drie grootste partijen hebben de verkiezingsstrijd nationaal wijd open gegooid. „Ik probeer zoveel mogelijk mensen te spreken", zegt Rantzen die zelf in Noord-Londen woont en elke dag naar Luton reist.
Paula Roberts (36) is zo’n zwevende kiezer. „De laatste keer heb ik voor Labour gestemd, maar Brown (de premier) was drukker met het redden van de banken dan met anderen. De Conservatieven zijn er voor de rijken. Ik weet het niet. Ik stem ook niet voor een onafhankelijke kandidaat, want uiteindelijk zijn de grote partijen bepalend."