Buitenland

Indianen blokkeren bouw stuwdam Brazilië

De omstreden Belo Montedam blijft de gemoederen verhitten in Brazilië. Tegenstanders van de enorme waterkrachtcentrale in de noordwestelijke deelstaat Par hebben aangekondigd dat ze in de loop van donderdag het gebied zullen bezetten waar de Braziliaanse autoriteiten de dam willen neerzetten.

ANP/AFP
22 April 2010 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 10:23

Het stuwdamcomplex, dat bij voltooiing alleen de Drieklovendam in China en de Itaipudam in het zuiden van Brazilië voor zich moet dulden, is volgens de regering van Brazilië van groot belang voor de elektriciteitsvoorziening van het land. Die moet worden verbeterd omdat de welvaart in Brazilië toeneemt, en daarmee ook de energiebehoefte van de inwoners.Als de dam klaar is, wat de autoriteiten betreft voor aanvang van de WK voetbal die in 2014 worden gehouden in Brazilië, dan kan de centrale elektriciteit leveren aan circa twintig miljoen huishoudens. De keerzijde is dat 20.000 tot 30.000 mensen die in de omgeving van de dam wonen, zullen moeten vertrekken. En volgens Greenpeace dreigt meer dan 500 vierkante kilometer oerwoud onder water te verdwijnen als de aanleg van de dam doorgaat.

De plannen voor de bouw van de 11.000 megawatt waterkrachtcentrale in de Xingurivier in het Amazonegebied zijn al twintig jaar oud. Het lijkt er nu echter op dat het project alsnog wordt gerealiseerd. Dinsdag kreeg het consortium Norte Energia het groene licht om het complex aan te leggen. De investering bedraagt meer dan 8 miljard euro.

Maar de tegenstanders weigeren zich neer te leggen bij de aanleg van de Belo Montedam. Deze week demonstreerden duizenden mensen in een aantal Braziliaanse steden tegen het project. Indianen willen een nederzetting bouwen op de plek waar de dam komt te staan. In eerste instantie moeten daar 150 mensen gaan wonen en eind deze maand moeten dat er al vijfhonderd zijn. Volgens stamhoofd Luiz Xipaya voelen zijn mensen zich bedreigd en zijn ze erg boos. „We gaan daar een permanent dorp bouwen en gaan niet weg zolang het project doorgaat", aldus Xipaya.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer