Binnenland

Van Thijn moet conflict in Waddinxveen oplossen

Oud-minister Van Thijn is door het college van Waddinxveen aangetrokken als extern adviseur in de ernstige bestuurscrisis waarin de gemeente is beland.

Regioredactie
27 March 2003 08:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

De vroegere burgemeester van Amsterdam en ex-minister van Binnenlandse Zaken zal over vier weken een voorstel doen om aan het conflict, waarin burgemeester Jonkman een belangrijke rol speelt, een einde te maken. Dat heeft wethouder en loco-burgemeester mr. W. Dijksterhuis (PCW) gisteren meegedeeld tijdens een persconferentie.

Waddinxveen verkeert in een crisis nadat gemeentesecretaris mevrouw Wijers na een dienstverband van vijf maanden haar functie neerlegde. Eerder ging burgemeester F. Jonkman met vakantie. Toen deze was verstreken, meldde hij zich ziek.

Van Thijn is aangetrokken op voordracht van de commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, J. Franssen, zo liet Dijksterhuis weten. Hij zal zich door middel van een snelle scan op de hoogte stellen van de problemen en over vier weken aan het college rapporteren. Van Thijn is momenteel bijzonder hoogleraar aan de UvA, Eerste-Kamerlid voor de PvdA en schrijver.

Bij zijn onderzoek zijn de adviseur geen beperkende voorwaarden opgelegd. „Ook niet ten opzichte van burgemeester Jonkman”, zo liet Van Thijn gisteren in een toelichting weten. De vraag of de burgemeester wel of niet terug kan komen, is volgens hem niet aan de orde geweest. „Ik heb nog geen indruk van de oorzaken van het conflict”, aldus Van Thijn, die de afgelopen jaren vaker adviseerde bij reorganisaties en conflicten op gemeentelijk niveau.

Van Thijn begon woensdag met zijn werkzaamheden. Hij is woensdagochtend voorgesteld aan de ambtelijke medewerkers, woensdagavond voerde hij voorafgaand aan de raadsvergadering vertrouwelijk overleg met de fractievoorzitters. Verder zal hij rond de tafel gaan zitten met de topambtenaren, het managementteam, de voormalige gemeentesecretaris, leden van de ondernemingsraad en burgemeester Jonkman. In het laatste geval verwacht Van Thijn „als oud-collega soms aan een half woord genoeg te hebben.”

De precieze fricties zijn tot nu toe geheim gebleven, vooral doordat het gemeentebestuur de betrokkenen een spreekverbod heeft opgelegd. Algemeen wordt aangenomen dat burgemeester Jonkman niet in staat was de regie rondom het duale stelsel in de hand te houden. Er zouden zich als gevolg van zijn functioneren binnen het college twee kampen hebben gevormd. Gemeentesecretaris Wijers liet in de brief waarin zij haar ontslag meedeelde, weten op te stappen „in verband met de negatieve sfeer en de onfatsoenlijke en intimiderende bejegening binnen het college.”

Het college wil zelfstandig beslissen over het rapport van aanbevelingen, „eventueel opnieuw met externe begeleiding.” Deze beslissing zal het college aan de raad voorleggen. De raad moet ook instemmen met de financiering van de kosten van Van Thijn, die denkt zeven tot acht werkdagen nodig te hebben. Verder is afgesproken dat de betrokkenen tot het moment van het verschijnen van het rapport geen mededelingen aan derden zullen doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer