Ravensbrück 65 jaar geleden bevrijd
In Duitsland is zondag stilgestaan bij de bevrijding van twee grote concentratiekampen, Ravensbrück en Sachsenhausen. De geallieerden maakten 65 jaar geleden een einde aan het gruwelijke lot van de gevangenen van de beide kampen.
De vicevoorzitter van de Duitse Bondsdag, de sociaaldemocraat Wolfgang Thierse, riep bij de herdenking in Sachsenhausen ertoe op de herinnering aan de gruwelijkheden van het nationaalsocialisme levend te houden.Dat gaat niet vanzelf, aldus Thierse. Daarvoor is de inzet van onder anderen ouders, onderwijzers, schrijvers en ook politici nodig.
Sachsenhausen is de oudste van de twee complexen. Het was in 1936 in gebruik genomen om politieke tegenstanders van het Hitlerbewind en later ook krijgsgevangenen vast te houden. In totaal zaten er meer dan 200.000 mensen gevangen.
Sachsenhausen speelde daarnaast een belangrijke rol in de vernietiging van de Joden. Omdat het werkkamp zo dicht bij Berlijn lag, werden alle andere concentratiekampen vanuit het Sachsenhausen aangestuurd.
Ongeveer 50 kilometer noordelijker lag concentratiekamp Ravensbrück, een berucht vrouwenkamp. Tussen 1939 en 1945 zaten er ongeveer 130.000 vrouwen gevangen.
In Sachsenhausen en Ravensbrück zijn vele tienduizenden mensen gestorven. Ze werden het slachtoffer van honger, ziekte, uitputting en ronduit bizarre en afgrijselijke medische experimenten.