Britse partijleiders treffen elkaar in historisch debat
De leiders van de drie grootste partijen in Groot-Brittannië gaan donderdagavond met elkaar in debat, live op televisie. Zoiets is in het Verenigd Koninkrijk nog nooit eerder gebeurd.
Het lijsttrekkersdebat is te zien op de zender ITV. Premier Gordon Brown van de sociaaldemocratische Labourpartij, oppositieleider David Cameron van de Conservatieven en Nick Clegg van de Liberaal-Democraten kruisen in het eerste debat de degens over binnenlands beleid. Daaronder vallen onder meer immigratie, gezondheidszorg en onderwijs.Iedere partijleider houdt een korte introductie en beantwoordt vragen. Op de gegeven antwoorden kunnen de andere deelnemers een minuut lang reageren. De gespreksleider mag vervolgens vier minuten lang een vrije discussie leiden. Het zorgvuldig geselecteerde publiek mag niet applaudisseren, boeroepen of op andere manier het gesprek ontregelen. Ook de publieksvragen zijn zorgvuldig geselecteerd.
Het tweede debat, over buitenlands beleid, is volgende week donderdag op de zender Sky News. Het slotdebat op donderdag 29 april wordt uitgezonden door de BBC. Op 6 mei kiezen de Britten een nieuw House of Commons, het Britse Lagerhuis.
De Britse premier Gordon Brown liet woensdag weten dat hij van nature verlegen is en dat hij dat altijd wel een beetje zal blijven. De meedogenloze wereld van de politiek lijkt daarom misschien een wat een vreemde professie voor zo iemand, zo zei hij een interview met de Britse zender ITV.
De vaak wat nurks ogende Schot heeft de reputatie dat hij soms ronduit onbeschoft tegen medewerkers en collega’s kan zijn. Maar volgens de premier berust dat op een misverstand. Hij ziet zichzelf liever als „wilskrachtig, vastbesloten en nogal ongeduldig.”
Brown gebruikte in een poging de kiezers te bereiken het interview ook om te hameren op zijn gewone afkomst. „Ik heb een achtergrond waarbinnen we voor alles moesten vechten”, zei Brown. Hij probeerde daarmee het verschil te benadrukken met zijn tegenstrever van de Conservatieven, David Cameron, die een gepriviligeerde opvoeding heeft gehad.
De economische plannen van de Conservatieve partij kunnen Groot-Brittannië terug in de recessie duwen. Dat schrijven bijna zestig economen van over de hele wereld in een brief die is gelekt aan de krant Daily Telegraph. De ondertekenaars werken onder meer voor universiteiten als Oxford, Cambridge en Harvard.