Buitenland

Iran niet makkelijk te treffen met sancties

Nadat duidelijk was geworden dat de onderhandelingen met Iran over zijn nucleair programma op een doodlopende weg waren geraakt, zijn de Verenigde Staten en hun Europese partners gaan praten over een nieuwe ronde van economische sancties. Over het nut hiervan bestaat internationaal echter veel twijfel.

Van onze correspondent
8 April 2010 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 10:17

Het probleem met de sancties is dat het de Iraanse bevolking diep treft, maar de positie van het regime juist versterkten. Daarom willen de VS en hun bondgenoten de nieuwe ronde economische sancties concentreren op de positie van de leidende Republikeinse Garde, wat het leed voor de Iraanse bevolking tot een minimum moet beperken.De laatste jaren is de overtuiging gegroeid dat de Republikeinse Garde of sectoren binnen de garde een actieve rol spelen in de Afghaanse drugshandel. Afghanistan levert bijna 90 procent van het opium en de heroïne op de wereldmarkt en de teelt concentreert zich vooral in het zuiden en westen van Afghanistan, waar vrijwel elk regeringstoezicht ontbreekt. Dit zijn echter ook precies de provincies die aan Iran grenzen. De afgelopen jaren werd zo’n 40 procent van alle Afghaanse opium en heroïne via Iran vervoerd, waarmee Iran de belangrijkste transitroute voor deze drugs is geworden. Het is een zeer lucratieve handel, aangezien de drugs die Iran passeren een straatwaarde van zo’n 20 miljard euro vertegenwoordigen.

Deze transithandel vereist een grote logistieke organisatie en er bestaan steeds meer vermoedens dat sectoren binnen de Republikeinse Garde deze organiseren, wat de garde substantiële inkomsten oplevert. Recente gebeurtenissen in Bahrein en Koeweit lijken de omvang van het netwerk van de garde duidelijk te maken en bovendien de betrokkenheid van de garde bij de Afghaanse drugshandel te bevestigen.

Eind maart kwam er in het oliestaatje Bahrein een enorm witwasschandaal van drugs­gelden aan het licht, waarbij ook duidelijk werd dat er nauwe betrekkingen bestaan tussen hoge regeringsfunctionarissen in Bahrein en de Iraanse Republikeinse Garde. Daaruit blijkt dat de garde allang een alternatief netwerk heeft opgezet om eventuele toekomstige sancties te omzeilen en de drugshandel gewoon voort te zetten. Volgens de media in de golfregio werden enorme sommen geld, afkomstig uit de Afghaanse drugshandel, naar Bahrein en andere golfstaten gesluisd.

Alle officiële autoriteiten hullen zich echter in stilzwijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer