Tientallen doden door aanslagen Bagdad
BAGDAD (ANP/AFP/EFE) – Zeker 41 mensen zijn zondag om het leven gekomen door drie kort op elkaar volgende zelfmoordaanslagen met autobommen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Circa tweehonderd mensen raakten gewond bij de acties die waren gericht tegen buitenlandse ambassades.
Een autobom ontplofte voor de toegangspoort van de Iraanse ambassade in de wijk Mansur. De Egyptische ambassade was een ander doelwit. De derde bom ontplofte in de buurt van de Duitse, Spaanse en Syrische missies. Onder de doden zijn Irakese bewakers van de Egyptische en Duitse ambassades.Volgens generaal–majoor Qassim Atta, verantwoordelijk voor het veiligheidsapparaat in Bagdad, hebben zijn troepen een vierde zelfmoordaanslag verijdeld. In het district al–Masbah werd een autobom onschadelijk gemaakt en de man die er een zelfmoordaanslag mee wilde plegen, werd gearresteerd.
Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslagen opgeëist. Ze dragen volgens de BBC de kenmerken van eerdere aanslagen die later zijn opgeëist door de Islamitische Staat in Irak. Dat is een koepelorganisatie van een groep militante soennitische organisaties met banden met al–Qaeda.
Het soennitische al–Qaeda steekt vermoedelijk ook achter het bloedbad in het dorp Sufiya in het zuiden van Bagdad. Daar vermoordden 25 mannen, deels verkleed in Amerikaanse uniformen, in de nacht van vrijdag op zaterdag 25 dorpelingen onder wie vijf vrouwen. Een aantal van de slachtoffers was lid van een militie Sahwa die zich verzet tegen al–Qaeda.
Sahwa wordt door het Amerikaanse leger Zonen van Irak genoemd. Dit zijn vaak voormalige soennitische opstandelingen die zich in 2006 en 2007 bij de Amerikanen aansloten en de wapens opnamen tegen al–Qaeda. Dit was een van de oorzaken van de daling van het geweld in Irak. Leden van de Sahwa zijn geregeld het doelwit van acties van al–Qaeda.
Het geweld in Bagdad komt op het moment dat politieke partijen onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering, bijna een maand na de parlementsverkiezingen. Veiligheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat een langdurige periode van coalitieonderhandelingen opstandelingen de kans kan geven om het land verder te destabiliseren door aanslagen.